Z Detektorjem premoženja novinarji opravljajo naloge države

uredništvo Oštra

O položaju preiskovalnega in podatkovnega novinarstva pri nas, izobraževanju novih novinarjev in pomenu projekta Detektor premoženja je za Metino listo v podkastu Metin čaj spregovorila odgovorna urednica Oštra Anuška Delić.

 

Ilustracija: Metina lista

 

Ob peti obletnici Oštra je odgovorna urednica Anuška Delić že četrtič gostovala v Metinem čaju, podkastu o medijih, ki ga vodita Nataša Briški in Aljaž Pengov Bitenc. V tokratni, 257. epizodi je o Oštru prvič spregovorila kot o edinstvenem »dvoglavem centru«, saj od leta 2021 deluje tudi njegov sestrski center na Hrvaškem.

Ustanovitev centra za preiskovalno novinarstvo na Hrvaškem je po njenih besedah eden večjih dosežkov v prvih petih letih delovanja Oštra. Zamisel je dokončno dozorela po tem, ko noben hrvaški medij ni bil pripravljen poobjaviti Oštrove preiskovalne zgodbe o najverjetneje fiktivnih poslih z nepremičninami na Lošinju, povezanimi z Mihajlom Perenčevićem, hrvaškim poslovnežem s povezavami v Rusiji. 

Ker kriminal in korupcija potujeta tudi čez državne meje, centra pogosto sodelujeta pri preiskovanju, nazadnje pri projektu Detektor premoženja, v katerem novinarji v obeh državah preiskujejo premoženje političnih funkcionarjev. 

 
 

Oštro se je projekta lotil, ker je »korupcije v Sloveniji veliko in je dobro skrita, saj vsak vsakega drži za kravato«, je v podkastu pojasnila Delićeva. Poudarila je, da novinarji s tem projektom opravljajo naloge države, saj za podatke o premoženju približno 22 tisoč zavezancev skrbi le en uslužbenec komisije za preprečevanje korupcije.

Delićeva sicer meni, da je preiskovalno in podatkovno novinarstvo pri nas nerazvito, zato so številne novinarske zgodbe nezanesljive in so izgubljene priložnosti. Pojasnila je, da mora osnove preiskovalnega novinarstva obvladati vsak novinar, zato je med glavnimi cilji Oštra tudi izobraževanje novih novinarjev. Mentorstvu je namenjen projekt Razkrinkavanje.si, pri katerem se mladi učijo kritičnega razmišljanja in med delom ponotranjijo visoke novinarske standarde. 

O svojih projektih se novinarji Oštra med drugim pogovarjajo na javnih uredniških sestankih. Gre za dogodke, na katerih Oštro krepi iskren in odprt odnos z navzočimi. »Res poskušamo vključiti javnost v to, kar delamo, da nismo nekakšni kralji na Betajnovi,« je še poudarila Delićeva.