Učenje ꞌfact-checkingaꞌ za krepitev odpornosti proti dezinformacijam

uredništvo Oštra

Oštrovo metodologijo in praktične izkušnje za učinkovito preverjanje dejstev smo ta teden delili s predstavniki hrvaških medijev in univerze, združenih v projektu VerifEye.

Izobraževanje o preverjanju dejstev na Oštru. Foto: Oštro

Manipulacije, lažne informacije, dezinformacije in drugi poskusi zavajanja so vse pogostejši, veščine, kako jih prepoznati, pa vse bolj nujne. Za predstavnike hrvaškega centra za medijsko kulturo, akademije za umetnost in kulturo iz Osijeka in centra za pogrešane in zlorabljene otroke iz Višnjevca, povezanih v projekt VerifEye, smo v začetku tega tedna pripravili dvodnevno intenzivno delavnico preverjanja dejstev.

Profesorji, novinarji in drugi člani projekta, ki smo jih gostili v našem uredništvu, bodo v prihodnjih mesecih pridobljeno znanje delili s študenti in dijaki ter tudi sami začeli preverjati verodostojnost informacij na Hrvaškem, ki zadevajo otroke in mladostnike.

To je bilo eno od treh izobraževanj na temo preverjanja dejstev, posebej prilagojenih glede na potrebe naročnikov, ki smo jih izvedli letos. Svoje znanje in izkušnje s preverjanjem dejstev v zadnjih letih pogosto predajamo novinarskim kolegom, vse pogosteje pa tudi nevladnim organizacijam, izobraževalnim ustanovam in podjetjem.

Projekt preverjenja dejstev Razkrinkavanje.si smo na Oštru začeli pred skoraj petimi leti. V tem času smo preverili več kot 570 izjav in informacij iz medijev ter razvili in izpopolnili lastno metodologijo preverjanja dejstev. Ta temelji na načelih mednarodne mreže za preverjanje dejstev IFCN, ki med drugim zahtevajo nepristranskost, poštenost, zagotavljanje transparentnosti virov in postopka.

Če menite, da bi takšna znanja koristila tudi vam, nam pišite na contact@ostro.si.