Oštro soustvarja podatkovno zbirko za zgodnje odkrivanje dezinformacij

uredništvo Oštra

Skupaj z Evropsko mrežo za standarde preverjanja dejstev in drugimi organizacijami iz vse Evrope bo ustvaril obsežno zbirko preverjenih dejstev, osredotočeno na prihajajoče volitve v evropski parlament.

Poudarek projekta Elections24Check je na preverjanju trditev, povezanih z letošnjimi evropskimi volitvami.

V prvi javno dostopni podatkovni zbirki, ki nastaja v okviru projekta Elections24Check, bodo zbrane in razvrščene preverjene informacije, razkrinkane dezinformacije, metode in napotki za prepoznavanje lažnih informacij in poročila o vseevropskih trendih s področja dezinformacij, o katerih poroča več kot 40 vključenih organizacij.

Poudarek projekta Elections24Check je na preverjanju trditev, povezanih z letošnjimi evropskimi volitvami. Uporabniki lahko na spletnem mestu projekta iščejo in filtrirajo objave glede na jezik, državo, politično stranko ali na izbrane teme, na primer podnebne spremembe ali varnost in obramba.

Cilj projekta je povečati sodelovanje med državami in delovati kot enoten, dostopen vir informacij za vse evropske državljane pred junijskim glasovanjem.

»Če bo uporabnik baze s Poljske iskal trditev ali fotografijo, ki smo jo v okviru projekta Razkrinkavanje.si že preverili na Oštru, bo baza zanj poiskala naše ugotovitve. Pa tudi obratno: če se bo lažna fotografija, ki so jo že preverili drugi evropski fact-checkerji, začela širiti med slovenskimi uporabniki, bomo ugotovitve tujih novinarjev našli s pomočjo baze,« je pojasnila urednica Razkrinkavanja.si Žana Erznožnik.

Predsednik EFCSN Carlos Hernández-Echevarría je ob objavi orodja dejal, da bo Elections24Check omogočal zgodnje odkrivanje spletnih dezinformacij za vso Evropo. »Sodelujoče organizacije za preverjanje dejstev namreč ne pokrivajo le EU, temveč tudi širšo skupnost sosednjih evropskih držav. To je pomembno, saj se napačne informacije pogosto širijo prek meja,«

Vse sodelujoče organizacije za preverjanje dejstev – večinoma gre za neodvisne medije, nevladne organizacije in tiskovne agencije – so se zavezale k preglednosti, nepristranskosti in novinarski odličnosti, usmerjeni v služenje javnemu interesu, kot je določeno v evropskem kodeksu standardov za neodvisne organizacije za preverjanje dejstev.

V okviru projekta bodo na voljo tudi statistike o trendih dezinformacij med volitvami, raziskovalci pa bodo lahko zaprosili za dostop do celotnega nabora podatkov.

Projekt se izvaja v okviru partnerstva EFCSN in ob podpori Google News Initiative.