Hrvaški Oštro novi član Globalne mreže za preiskovalno novinarstvo

uredništvo Oštra

Globalna mreža za preiskovalno novinarstvo (GIJN) povezuje najboljše centre, inštitute in medije, ki se neprofitno ukvarjajo s preiskovalnim novinarstvom, z vsega sveta.

Oštro na Hrvaškem, sestrska organizacija slovenskega Oštra, je postal novi član Globalne mreže za preiskovalno novinarstvo (GIJN), združenja neprofitnih organizacij, ki se ukvarjajo s preiskovalnim novinarstvom, ter tistih, ki ga podpirajo in spodbujajo. Upravni odbor združenja je 31. januarja »soglasno sprejel odločitev«, da se hrvaški Oštro pridruži 250 organizacijam članicam v 91 državah.

Poleg hrvaškega Oštra je GIJN sprejel še pet novih članic: italijansko Fondazione Lelio e Lisli Basso Onlus, moldavsko CU SENS Media Project, ruski Projekt, Afriški center za medijsko odličnost iz Ugande in britanski The Gecko Project.

»V čast nam je pozdraviti v naši družbi te organizacije, ki opravljajo kritično delo, razkrivajo zgodbe o temah, kot so korupcija, kršenje človekovih pravic in podnebne spremembe, ter izobražujejo nove generacije preiskovalnih novinarjev,« je dejala Emilia Díaz-Struck, izvršna direktorica GIJN.

V dvajsetih letih delovanja je GIJN postal eno najvplivnejših mednarodnih neprofitnih medijskih združenj na svetu. Od ustanovitve leta 2003 organizira globalne in regionalne konference in delavnice, na katerih je sodeloval tudi Oštro, ter je vir informacij za preiskovalne novinarje po vsem svetu. GIJN podpira usposabljanje in izmenjavo informacij med preiskovalnimi in podatkovnimi novinarji, posebno pozornost pa namenja tistim v represivnih režimih in marginaliziranih skupnostih.

Poleg slovenskega Oštra so članice GIJN organizacije, s katerimi hrvaški Oštro redno sodeluje, kot sta OCCRP, katerega član je Oštro, in ICIJ, s katerim je Oštro med drugim sodeloval pri projektih Ciper – zaupno in Pandorini dokumenti.

Vse članice GIJN objavljajo izvirne in kakovostne novinarske zgodbe, ki zadevajo informacije v javnem interesu. Pogosto uporabljajo metode podatkovnega novinarstva in vedno namenjajo posebno pozornost družbeni pravičnosti in odgovornosti.

»Za nas je velika čast, da je bil Oštro sprejet v GIJN, vendar to prinaša tudi veliko odgovornost. To je potrditev vloge, ki jo ima Oštro v hrvaški medijski krajini in družbi, ter spodbuda, da postanemo še boljši v tem, kar počnemo,« je dejala glavna urednica Oštra Anuška Delić.