Po kriminalnih poteh se je lani steklo 2,7 bilijona evrov

uredništvo Oštra

Ocena Nasdaqa temelji na dokumentiranih primerih nezakonitih čezmejnih dejavnosti, skupni znesek pa bi lahko bil tudi precej večji od 3 bilijonov evrov.

Foto: Freddie Collins, Unsplash

Od romantičnih prevar do trgovine z ljudmi – nezakonite čezmejne dejavnosti so lani ustvarile 2,7 bilijona evrov (3 bilijone dolarjev), kaže poročilo ameriške elektronske borze Nasdaq o globalnem finančnem kriminalu.

Skupni strošek finančnega kriminala je težko natančno določiti, saj veliko primerov ostane neprijavljenih zaradi občutka sramu ali nemoči žrtev, piše v poročilu. Ocena 2,7 bilijona evrov temelji na dokumentiranih primerih, zato bi bil skupni znesek lahko precej večji.

Po oceni Nasdaqa je 709,2 milijarde evrov ustvarila trgovina z drogami, 314,1 milijarde evrov trgovina z ljudmi in 439,9 milijarde evrov različne vrste prevar.

Med najpogostejšimi in tudi najhitreje rastočimi vrstami prevar so romantične prevare, katerih žrtve so bile leta 2023 oškodovane za 3,4 milijarde evrov. Prevaranti merijo na čustveno ranljive ljudi, ki so preveč osamljeni, da bi prevarantom, ki se izdajajo za njihove partnerje, rekli »ne« – vse dokler žrtve nimajo več ničesar, kar bi jim lahko dale.

Močno so se povečale tudi prevare, katerih tarča so starejši ljudje brez bližnjih družinskih članov in prijateljev, ki bi jih lahko posvarili pred prevaranti. Po oceni Nasdaqa so bili ti samo lani oškodovani za 65 milijard evrov.

Na vsak primer, prijavljen oblastem, je še 23 primerov, ko žrtve molčijo zaradi šoka ali sramu, kar prevarantom omogoča, da nadaljujejo svoje dejavnosti, ugotavljajo.