Komisija za preprečevanje korupcije trem državnim sekretarjem izdala opomin

uredništvo Oštra

Februarja in marca letos je komisija za preprečevanje korupcije zaključila prekrškovne postopke, ki jih je zoper tri državne sekretarje vodila zaradi nepravočasnega poročanja o povezanih podjetjih.

 

Foto: Oštro

 

Trem državnim sekretarjem, Danijelu Levičarju iz kabineta predsednika vlade, Luki Omladiču z ministrstva za solidarno prihodnost in Sanji Štiglic z ministrstva za zunanje in evropske zadeve, je komisija za preprečevanje korupcije (KPK) izdala opomin. Konec februarja oziroma v začetku marca je KPK zaključila prekrškovne postopke, ki jih je zoper njih vodila zaradi nepravočasnega poročanja o povezanih podjetjih.

Komisija je ugotovila, da državni sekretarji o poslovnih subjektih niso poročali. Vsi so kršili šesti odstavek 35. člena zakona o integriteti in preprečevanju korupcije. Vsi trije postopki so pravnomočno končani.

Oštro je januarja objavil drugo fazo projekta Detektor premoženja, v kateri smo med drugim ugotovili, da omenjeni državni sekretarji KPK niso poročali o povezanih podjetjih, ki bi po zakonu morali biti na seznamu tistih z omejitvijo poslovanja.

Šestnajstega novembra lani smo poročali tudi, da je komisija iste postopke zaključila zoper sedem tedanjih ministrov, ki jih je začela na podlagi ugotovitev Oštra v sklopu projekta Detektor premoženja. 

Istega dne je KPK v sporočilu za javnost pojasnila, da morajo funkcionarji v enem mesecu po nastopu funkcije poročati o poslovnih subjektih, v katerih so sami ali njihovi družinski člani lastniki ali člani poslovodstva. S temi subjekti organ, ki ga vodijo, ne sme poslovati oziroma lahko posluje le v določenih okoliščinah.

 
 

Vam je všeč, kar ste prebrali?

Podprite Oštro z donacijo tu.