Sledimo premoženju, razlagamo omrežja

Uroš Škerl Kramberger

V šestem letu delovanja je Oštro pridobil status nevladne organizacije, ki deluje v javnem interesu na področju medijev. Nadzorujemo ravnanje oblasti, razumeti poskušamo njihove zveze in poznanstva. Oni se dičijo na instagramu, mi mlade ozaveščamo na tiktoku. V sodelovanju z novinarskimi kolegi iz vse Evrope branimo demokracijo.

 

Foto: Nebojša Tejić/STA

 

Kaj sploh počnemo novinarji Oštra? Predvsem se trudimo, da Slovenija ne bi utonila v malodušju. Država bi bila brez novinarjev neprivlačen kup birokratskih opravil, politika pa amorfna gmota, v kateri bi se posamezniki razlikovali zgolj po barvi kravat in čevljev. Še na instagramu bi bili dolgočasni.

Vlada, parlament, upravne enote in občinski uradi šele v novinarskih zgodbah postanejo živahna prizorišča, z glavnimi in stranskimi igralci, zabavnimi preobrati in spletkami. 

Te predstave niso same sebi namen. Novinarji razkrivajo zlorabe oblasti, po obliki umetelne in zagonetne, a v bistvu preproste: politiki in uradniki si medsebojno pomagajo in med drugim skrbijo za to, da se javni interes in denar pretočita tudi v zasebne žepe. Pri tem se velikokrat izkaže, da nadzorni organi – namenoma ali iz malomarnosti – odpovejo. Namesto njih morajo nadzor opraviti novinarji.

Oštro je lani, v šestem letu delovanja, za ta namen dobil posebno 'licenco' – ministrstvo za kulturo mu je podelilo status nevladne organizacije, ki deluje v javnem interesu na področju medijev. Država je priznala, da Oštro z nadzorovanjem njenega delovanja opravlja delo v splošno korist.

Oštrova projekta Detektor premoženja in Zvezoskop sta pokazala, kako so ljudje, ki zasedajo oblastne položaje, med seboj povezani in kaj imajo od tega. Projekt Lov na stanovanje pa je pokazal, kako vedno potegnejo kratko tisti, ki niso na oblastnih položajih.

Koliko ima kdo pod palcem

Od Slovenije kot demokratične evropske države morda pričakujete, da bo transparentno beležila premoženje političnih funkcionarjev. A če sumite, da ima neki minister več pod palcem, in bi to radi preverili, boste doživeli presenečenje. Premoženje politikov ni javno objavljeno!

Beleži ga sicer komisija za preprečevanje korupcije (KPK), toda javnost do teh podatkov ne more dostopati. Njihovo razkritje je zavrnil tudi informacijski pooblaščenec, zoper to odločitev pa je Oštro sprožil upravni spor.

KPK javno objavlja zgolj podatke o spremembah premoženja med mandatom. Če politik denimo kupi avto ali proda delnice, je to golo dejstvo brez vsakršnih podrobnosti vidno na spletnem mestu komisije. Vendar, če državljani ne vedo, kolikšno je bilo premoženje tega politika, preden je prišel na položaj, tudi sprememb premoženja ne morejo ovrednotiti.

Še več, v Oštrovi preiskavi se je izkazalo, da je maja lani za nadzor nad premoženjem 22.000 zavezancev skrbel en sam uslužbenec KPK. Šele kasneje sta se mu pridružila še dva. 

Ker smo na Oštru prepričani, da je takšno stanje nevzdržno, smo – za začetek – preiskali lastništvo hiš, vikendov, parcel, delnic, avtomobilov in čolnov ministrov in državnih sekretarjev. Podatke smo objavili v Detektorju premoženja, prvem celovitem javnem pregledu njihove lastnine. Do danes je po tej preiskavi brskalo že več kot 20.000 bralk in bralcev.

Objava podatkov o premoženju je imela tudi širše učinke: KPK je kar sedmim ministrom in ministricam izdala opomin, potem ko smo odkrili, da povezanih podjetij niso prijavili na seznam tistih v zasebnem sektorju, za katera veljajo omejitve pri poslovanju z javnim sektorjem.

K boljši preglednosti upravljanja in vodenja države smo prispevali tudi s projektom Zvezoskop. Zveze in znanstva, zlasti tista iz časa šolanja in študija, so v politiki očitno odločilni za kadrovanje na najvišjih mestih.

Morda je videti, da je v aktualni vladi vsakdo zamenljiv, a ko Zvezoskop na računalniškem ekranu izriše zgodovino premierjevih povezav s kolegi z ljubljanske fakultete za elektrotehniko in prijatelji iz Nove Gorice, si lahko bolje predstavljamo, zakaj nekateri odhajajo, drugi pa ostajajo v vrhu vladne ekipe.

Možnosti za konstruktivno debato

Pogled Oštra sega tudi onkraj domačijskih omrežij. Dobršen del lažnih ali izkrivljenih informacij, ki jih razkriva Oštrovo uredništvo Razkrinkavanja, je del dezinformacijskih kampanj, ki bodo pred letošnjimi volitvami preplavile Evropsko unijo.

Zanikanje podnebnih sprememb, znanstvenih dognanj, sejanje dvomov o ustreznosti demokratične ureditve v Evropi, odpor do tujcev ali vnašanje zmede z izmišljenimi zdravstvenimi dogmami načenjajo evropsko tradicijo miru, razsvetljenstva in humanizma. V ozadju preži nevarnost velikih vojn, ki ob izginjanju trdnih izhodišč za evropski dialog grmijo vse bližje.

Z novinarskim preverjanjem dejstev v izjavah politikov in medijskem poročanju v družbo vračamo možnosti za racionalno in konstruktivno debato.

Glavni kanal za razširjanje dezinformacij so družbena omrežja. Novinarji Oštra smo vključeni v evropski projekt, v katerem s kolegi iz drugih držav razvijamo orodja za prepoznavanje virov lažnih novic in dezinformacijskih omrežij.

Mladi kolegi z Razkrinkavanja.si se osredotočajo na ozaveščanje mladih o odgovornem spremljanju novic. Video priročnik za razumevanje medijskih predstavitev sveta smo objavili in medias res – na priljubljenem omrežju tiktok. Naše vsebine na tem omrežju že spremlja na tisoče ljudi.

V minulem letu je Oštro v žlahtni maniri klasičnega žurnalizma pripravil vrsto preiskovalnih zgodb. Med drugim o teroristu, ki je orožje, s katerim je na Dunaju ubil štiri ljudi in jih triindvajset ranil, kupil pri Slovencu iz Spodnjega Dupleka.

Objavili smo pripoved, ki zveni kot šala, vendar ni smešna: Slovenec, Poljak in dva Rusa – nadomestni, navidezni in prikriti investitorji – kanijo z ogromnim nepremičninskim projektom, imenovanim Regentov kvart, radikalno spremeniti podobo ljubljanskih Dravelj.

Medtem onstran ograj luksuznih sosesk mnogi prebivalci Slovenije, zlasti mlade družine, ne morejo kupiti stanovanja. V Lovu na stanovanje smo razgrnili ozadje špekulacije z nepremičninami, ki cene stanovanj poganjajo v nebo, in dokazali, da je dobršen delež novogradenj namenjen plemenitenju denarja in ne bivanju lastnikov.

Novinarji Oštra bomo tudi v prihodnje skrbeli za to, da bo Slovenija ostala živahna demokracija. V javnem interesu bomo nadzirali tiste, ki imajo v družbi moč in vpliv, objavljali preiskovalne zgodbe in izobraževali novinarje, da bodo še boljši. Uveljavljamo se kot družbeni in profesionalni korektiv, saj pomagamo pri dvigovanju ravni medijske pismenosti, prepoznavanju dezinformacij in prispevamo k razvoju oziroma ohranitvi visokokakovostnega novinarstva.

V obdobju, ki je pred nami, bodo te sposobnosti odločilne. Racionalen in konstruktiven dialog, podkrepljen z dejstvi, postaja življenjska nujnost.

 
 

Vam je všeč, kar ste prebrali?

Podprite Oštro z donacijo tu.