Brata Degiorgio priznala umor malteške novinarke

uredništvo Oštra

Pet let po umoru preiskovalne novinarke Daphne Caruana Galizia njeni sodržavljani še vedno protestirajo, obtoženca pa sta sodelovanje pri zločinu priznala in bila obsojena vsak na 40 let zapora.

V glavnem mestu Malte, Valletti, so v nedeljo s protestnim shodom zaznamovali peto obletnico umora novinarke. Udeleženci protesta so nosili njene fotografije in malteške zastave ter vzklikali: »Daphne je imela prav« in »Hočemo popolno pravico«. Foto: Ricardo Gutiérrez/EFJ

Krivdo za umor malteške preiskovalne novinarke Daphne Caruana Galizia, ki se je zgodil pred petimi leti in pretresel evropsko javnost, so doslej priznali štirje. Med njimi sta brata Alfred in George Degiorgio, ki sta se na sojenju v petek najprej izrekla za nedolžna, kot sta trdila, odkar so ju prijeli, po nekaj urah sojenja pa sta izjavo spremenila in zločin priznala. Vsak je bil obsojen na 40 let zapora.

Poleg bratov Degiorgio sta krivdo že prej priznala njuna pajdaša Vince Muscat in Melvin Theuma. Zadnji trdi, da je umor naročil poslovnež Yorgen Fenech, ki mu še niso sodili, sam pa zavrača obtožbe.

Daphne Caruana Galizia so ubili v eksploziji avtomobila bombe 16. oktobra 2017. Mnogi so sumili, da so atentat naročili ljudje z vrha države, ker je razkrivala korupcijo na Malti in drugod. Njena preiskava, ki je temeljila na panamskih dokumentih, je razkrila posle ljudi, ki so bili blizu takratnemu malteškemu premierju Josephu Muscatu, v davčnih oazah.

Caruana Galizia je ugotovila, da so najvišji malteški uradniki za prenos nezakonito pridobljenega denarja uporabljali podjetje 17 Black iz Združenih arabskih emiratov. Podrobnosti, kdo stoji za tem, ji ni uspelo razkriti.

To je pozneje uspelo Reutersu, ki je odkril, da je bilo podjetje 17 Black v lasti Fenecha, ki je z vlado sklenil pogodbo za gradnjo velike nove elektrarne. Elektronska sporočila, ki so pricurljala v javnost, pričajo o tem, da naj bi družba 17 Black pošiljala denar panamskim podjetjem, katerih lastnika sta bila vodja Muscatovega kabineta Keith Schembri in takratni minister za energijo Konrad Mizzi – ključna človeka za promoviranje projekta elektrarne.

Schembri in Muscat sta leta 2019 odstopila, potem ko so organi pregona aretirali Fenecha. Vpletenost v umor novinarke zanikata, še vedno pa zoper njiju ne teče kazenski postopek.

Ker Caruani Galizii pred smrtjo ni uspelo dokončati vseh zgodb, so njeno delo nadaljevali drugi mediji v okviru projekta Daphne, ki ga vodi konzorcij medijev Forbidden Stories (Prepovedane zgodbe). Pri projektu je sodelovalo 45 novinarjev iz 18 medijskih hiš.

Njeni svojci se že pet let borijo za pravico in vseskozi zahtevajo, da vlada začne neodvisno preiskavo umora. Fundacija Daphne Caruana Galizia, ki jo je novinarkina družina ustanovila po njeni smrti, je vodila močno kampanjo za zaščito novinarjev in medijske svobode, pri kateri so sodelovali evropski parlament, evropska komisija, Svet Evrope in druge mednarodne ustanove. Pridružile so se jim tudi organizacije za svobodo medijev, kot so Novinarji brez meja, Člen 19 in Odbor za zaščito novinarjev.