Hrvaška na »sivem seznamu« držav s tveganjem za pranje denarja

uredništvo Oštra

Hrvaška je edina država članica EU na »sivem seznamu« projektne skupine za finančno ukrepanje FATF, organizacije, ki spremlja učinkovitost ukrepov proti pranju denarja, financiranju terorizma in širjenju orožja za množično uničevanje.

 

Zasedanje organizacije FATF. Foto: Herve Cortinat/FATF

 

Mednarodna projektna skupina za finančno ukrepanje (FATF) je Hrvaško kot edino državo v EU dodala na »sivi seznam« držav, nad katerimi izvajajo poostren nadzor zaradi pomanjkljivih ukrepov proti pranju denarja, financiranju terorizma in širjenju orožja za množično uničevanje.

FATF redno posodablja »črni« in »sivi« seznam držav. Na črnem seznamu so države z občutnimi sistemskimi pomanjkljivostmi in visokim tveganjem finančnih zlorab, na sivem seznamu pa tiste, ki so se zavezale odpraviti sistemske pomanjkljivosti v določenih rokih in so pod poostrenim nadzorom FATF. Na ta seznam so 23. junija poleg Kameruna in Vietnama dodali tudi Hrvaško. 

FATF Hrvaški nalaga, naj med drugim ukrepa tako, da izvede nacionalno oceno o tveganju finančnih zlorab, vključno z zlorabami pravnih oseb in uporabo gotovine v nepremičninskih poslih z namenom pranja denarja. Hrvaška pa se je zavezala tudi, da bo izboljšala mehanizme odkrivanja, preiskovanja in preprečevanja pranja denarja. 

Hrvaško finančno ministrstvo je za tamkajšnje medije poudarilo, da uvrstitev na tako imenovani sivi seznam ne pomeni, da je Hrvaška država z visokim tveganjem za pranje denarja, pač pa, da se je zavezala k sodelovanju z organizacijo FATF in učinkoviti uveljavitvi predlaganih ukrepov. 

Odbor Sveta Evrope za evalvacijo ukrepov proti pranju denarja Moneyval, ki sodeluje s FATF, a je od nje neodvisen, je decembra 2021 Hrvaški priporočil 61 ukrepov za preprečevanje pranja denarja in financiranja terorizma. Hrvaško finančno ministrstvo poroča, da so jih od takrat izpolnili 44.

Med ukrepi, ki jih morajo še izpolniti, so nacionalna ocena o tveganju pranja denarja in financiranja terorizma, povečanje števila zaposlenih na uradu za preprečevanje pranja denarja ter izboljšanje kazenskega pregona pranja denarja in uvedba mehanizmov za odvzem premoženja nezakonitega izvora.