Oštro postal član Evropske mreže za standarde preverjanja dejstev

Oštro

Evropska mreža za standarde preverjanja dejstev (EFCSN) je sprejela evropski kodeks za neodvisne organizacije. Pri oblikovanju kodeksa je sodeloval tudi Oštro.

Razkrinkavanje.si je projekt Oštra za preverjanje verodostojnosti javnih vsebin.

Evropska mreža za standarde preverjanja dejstev (EFCSN) je pod svoje okrilje sprejela Oštro, njen član je postal konec septembra. Oštrovo vlogo za sprejem sta kot pozitivno ocenila dva zunanja neodvisna ocenjevalca. 

EFCSN skrbi za poenotenje poklicnih standardov v boju proti dezinformacijam in združuje evropske neodvisne organizacije za preverjanje dejstev. Novi člani, med njimi tudi Oštro, morajo izpolnjevati evropski kodeks poklicnih standardov. Ta je v veljavi od septembra lani, pri njegovem oblikovanju pa je skupaj z več kot 40 evropskimi organizacijami za preverjanje dejstev sodeloval tudi Oštro.

Skladnost s kodeksom in članstvo v EFCSN potrjujeta, da Oštro deluje etično, neodvisno in je zavezan javnemu interesu. Kodeks namreč vsebuje merila, ki zagotavljajo, da organizacije pod okriljem EFCSN pri preverjanju dezinformacij upoštevajo najvišje standarde glede metodologije, etike in transparentnosti delovanja. Le tako omenjene organizacije najbolje služijo javnemu interesu. 

Kodeks članice EFCSN med drugim zavezuje še k upoštevanju standardov za kakovost virov, nepristranskost in pravico do odgovora.