O lažnih novicah o koronavirusu tudi na viberju

Uredništvo Oštra.si

Balkanska mreža za preverjanje verodostojnosti informacij SEE Check, katere ustanovni član je tudi Oštro, objavlja prispevke v skupini »COVID-19 Provjereno«.

Vir: Viber

Vir: Viber

Sedem regionalnih neprofitnih medijev, združenih v mreži za preverjanje verodostojnosti informacij SEE Check, je ta teden zagnalo skupino na viberju »COVID-19 Provjereno« (COVID-19 Preverjeno). V njej člani mreže SEE Check vsakega uporabnika, ki se ji pridruži, seznanjajo z nepreverjenimi in lažnimi objavami o epidemiji. 

Objave v skupino Covid-19 Provjereno prispeva tudi Oštrov projekt za preverjanje verodostojnosti medijskih vsebin Razkrinkavanje.si. Poleg Oštra o lažnih novicah obveščajo še neprofitne medijske organizacije in portali Faktograf.hr iz Hrvaške, Raskrinkavanje.me iz Črne gore, F2N2.mk iz Severne Makedonije, Raskrikavanje.rs in Fake News Tragač iz Srbije ter Raskrinkavanje.ba iz Bosne in Hercegovine.

Vsak uporabnik mobilne aplikacije viber lahko preveri, kako verodostojne so novice v medijih, na družbenih omrežjih in trditve politikov z območja nekdanje Jugoslavije. Skupini Covid-19 Provjereno se lahko pridružijo tako, da s svojo aplikacijo viber »preberejo« QR-kodo na tej povezavi.