Razširjanje prinesenih informacij ni novinarstvo

Zala Čas

Odgovorna urednica Oštra.si Anuška Delić je v podkastu mednarodnega konzorcija preiskovalnih novinarjev spregovorila o svojih novinarskih začetkih in o ustanovitvi Oštra, centra za preiskovalno novinarstvo.

 
 

»Preiskovalno novinarstvo me je tako pritegnilo, da se nisem več ozrla nazaj. Veščin in metod sem se priučila sama, saj se je takrat na Delu le malo kolegov ukvarjalo s preiskovanjem – sicer pa preiskovalno novinarstvo v slovenskih uredništvih še danes ni 'in',« je v podkastu Meet The Investigators dejala ustanoviteljica Oštra Anuška Delić. Podkast mednarodnega konzorcija preiskovalnih novinarjev (ICIJ) vsak mesec pripravlja novinar Sean McGoey.

Delićeva je spregovorila o svojih začetkih v preiskovalnem novinarstvu pri časopisu Delo pred več kot 15 leti. Z novinarjem sta se dotaknila njene prve serije preiskovalnih zgodb o rakotvornem azbestu na vlakih Slovenskih železnic, pa tudi razkritja dejavnosti članov neonacistične organizacije Blood & Honour v politični stranki SDS leta 2011 v Delu, po katerem jo je zaradi domnevnega razkritja tajnih podatkov preganjala Sova.

Ob novinarjevem vprašanju o najpomembnejših veščinah, ki jih je pridobila pri svojem delu, je poudarila, da je bistvo vsega novinarjevo neodvisno preiskovanje: »Ne moreš se zgolj opreti na reči, ki jih prinesejo drugi. To ni novinarstvo.«

V pogovoru je med drugim pojasnila, zakaj je leta 2018, ko je zapustila Delo, ustanovila Oštro: »Spoznala sem, da bi me tudi v uredništvu kateregakoli drugega medija prej ali slej imeli v želodcu, ker bi preveč delala, a objavljala premalo, ker sem preiskovalna novinarka. Odločiti sem se torej morala med tem, da zapustim ta poklic ali da ustanovim nekaj svojega, kjer bomo svoj poklic lahko opravljali po najvišjih profesionalnih standardih.« 

Novinarju je zaupala tudi delček letošnjih načrtov Oštra.