Vodja Zvezoskopa Klara Škrinjar je ime tedna na Valu 202!

uredništvo Oštra

Zvezoskop, ki opisuje povezave med 160 člani vlade, državnimi sekretarji in poslanci, so Oštrovi novinarji ustvarjali več kot leto dni.

Klara Škrinjar. Foto: uredništvo Oštra

Vodjo Oštrovega projekta Zvezoskop Klaro Škrinjar so radijski poslušalci izbrali za ime tedna na Valu 202. Interaktivni pregled izobraževalnih in kariernih poti slovenskih politikov Zvezoskop.si, ki je objavljen tudi na Oštrovi spletni strani, državljanom ponuja vpogled v vladajoča omrežja, je povedala v radijskem pogovoru.

Zvezoskop, ki opisuje povezave med 160 člani vlade, državnimi sekretarji in poslanci, so Oštrovi novinarji ustvarjali več kot leto dni. Poleg informacij, dostopnih na spletu, so preiskali dokumentacijo različnih institucij in podjetij. Podatke so preverjali tudi osebno, pri posameznih funkcionarjih.

Pregled »zvez in poznanstev« bo v pomoč volivcem pri odločanju o političnih kandidatih, novinarji pa ga bodo lahko uporabili za razjasnitev dogajanja v političnem zakulisju, je povedala Klara Škrinjar.

V projektu so sodelovali še odgovorna urednica Anuška Delić in novinarji Maja Čakarić, Samo Demšar, Žana Erznožnik, Martin Justin, Nina Rozman, Matej Zwitter ter Katarina Bulatović. Za razvoj platforme je poskrbel Kirk G. Jackson, podatke sta obdelovala Jan Daniel Bothma in Friedrich Lindenberg. Pri analizi sta sodelovala strokovnjaka za statistiko dr. Anuška Ferligoj in dr. Vladimir Batagelj. Interaktivno grafiko so oblikovali v Studiu Mashoni, prevajalec je bil Sebastijan Maček. Projekt je sofinanciral Google News Initiative Innovation Challenge.