Katarini Bulatović stanovska nagrada za mlade novinarje

uredništvo Oštra.si

Društvo novinarjev Slovenije je novinarki Oštra podelilo nagrado za preiskovalno zgodbo o nedopustnih čakalnih dobah za mlade, ki potrebujejo psihološko in psihiatrično oskrbo.

Katarina Bulatović (na fotografiji desno). Foto: Matej Povše/Društvo novinarjev Slovenije

Katarina Bulatović (na fotografiji desno). Foto: Matej Povše/Društvo novinarjev Slovenije

V petek, 27. novembra, je Društvo novinarjev Slovenije podelilo debitantsko nagrado čuvaj/watchdog za dosežke mladih novinarjev novinarki Oštra Katarini Bulatović za zgodbo Večina mladih v duševni stiski pomoči ne dobi pravočasno

Strokovna porota društva je Bulatovićevo nagradila za zgodbo, v kateri je na podlagi obširne analize podatkov o čakalnih vrstah med mladimi, ki jih pestijo duševne težave, razkrila sistem, v katerem lahko mladi pacienti z napotnico »zelo hitro« čakajo na prvi pregled pri kliničnem psihologu tudi več kot eno leto. Podatkovno analizo je Bulatovićeva prepletla z obširnimi pojasnili stroke in dejanskimi izkušnjami mladih v stiski.

Objava te zgodbe na portalu Oštro.si je sovpadla s prvim valom epidemije covida-19, ki je še poglobila duševne stiske med mladimi in dodatno okrnila njihove možnosti za dostop do hitre psihološke ali psihiatrične oskrbe. 

Porota je v utemeljitvi nagrade med drugim zapisala: »S spretnim prepletanjem analize uradnih podatkov, izkušenj mladih pacientov in izkušenj strokovnjakov je kompleksno tematiko zdravstvene oskrbe mladih v duševnih stiskah približala bralcem, da so si lahko ustvarili celostno sliko vzrokov in posledic podhranjene in zanemarjene javne zdravstvene mreže. V mladi novinarski karieri je razvila izjemen smisel za natančno in dobro utemeljeno, a hkrati razumljivo podajanje informacij. Neizprosna je v želji po nadgrajevanju novinarskega znanja in veščin ter doseganju vse višjih ciljev.«

 
 

Med najboljšimi debitanti je letos še Tadej Grešovnik (Pop TV). V končnici medijskega festivala Naprej/Forward, ki se je tokrat zaradi epidemije preselil v digitalni svet, je stanovsko društvo podelilo še nagrade za izstopajoče novinarske dosežke in za življenjsko delo. To je prejela Jožica Grgič (Delo).

Prepričali so jih še Špela Kuralt (Delo), Zarja Muršič (Radio Študent), Janko Petrovec (Televizija Slovenija) in Boštjan Videmšek z izstopajočimi novinarskimi dosežki ter Gašper Lešnik in Voranc Vogel z izjemnimi dosežki v novinarski fotografiji, porota pa je podelila tudi pohvalo, in sicer sodelavcem Vala 202 ter fotografom Robertu Balnu (Večer), Vorancu Voglu (Delo) in Matjažu Ruštu.

Društvo novinarjev Slovenije nagrado čuvaj/watchdog tradicionalno podeljuje v želji, da bi tako prispevalo k razvoju kakovostnega novinarstva, uveljavljanju etike v javni besedi in utrjevanju svobode obveščanja kot osrednje mednarodne priznane človekove pravice. 

Letos so poroto sestavljali predsednica društva Petra Lesjak Tušek, Nika Kunaver (Pop TV), Gašper Završnik (Delo), Tjaša Škamperle (Radio Koper) in Ciril Horjak (Večer), predstavniki javnosti pa so bili glasbenik in esejist Boštjan Narat, Tina Lengar Verovnik s katedre za novinarstvo na Fakulteti za družbene vede in Dan Podjed z Inštituta za slovensko narodopisje pri znanstvenoraziskovalnem centru SAZU. Najboljše novinarske fotografije so izbirali fotografi Bor Slana, Katja Goljat, Matej Družnik, Uroš Hočevar in Uroš Abram.