Ustanoviteljica Oštra predavala na evropski konferenci Dataharvest Digital

uredništvo Oštra.si

Odgovorna urednica Oštra.si Anuška Delić na evropski konferenci preiskovalnega novinarstva Dataharvest Digital poučevala o orodjih za podatkovno novinarstvo.

Vir: Christiaan Colen/Unsplash

Vir: Christiaan Colen/Unsplash

Kako si lahko novinarji pri analizi podatkov pomagajo s programom excel in kako s spletnim orodjem OpenRefine?

O tem je na evropski konferenci preiskovalnega novinarstva Dataharvest prejšnji in ta teden predavala ustanoviteljica Oštra.si in preiskovalna novinarka Anuška Delić. Predstavila je več funkcij excela in udeležence učila, kako lahko z orodjem OpenRefine poiščejo nekatere napake v podatkih. Jutri bo gostovala na panelu o čezmejnem sodelovanju in povezovanju z novinarji in mediji.

Novinarji in uredniki si na konferenci vsako leto izmenjujejo znanje in podatke, razvijajo ideje za zgodbe, načrtujejo skupne projekte, se učijo programiranja in uporabe različnih orodij ter delijo uporabne napotke o tem, kako vzpostaviti učinkovit delovni proces. Tako je tudi letos, le da predavanja tokrat potekajo digitalno.

Program konference, ki bo trajala do konca novembra, si lahko ogledate na povezavi, nekatera gradiva pa so po predavanjih dostopna tudi na tej povezavi.