»Laž je dobila legitimno vlogo v javni razpravi, kar je nedopustno«

uredništvo Oštra.si

Odgovorna urednica Oštra.si Anuška Delić je v oddaji Populizem v seriji Na kratko na TV Slovenija predstavila novinarski projekt Razkrinkavanje.si 

Vir: Posnetek zaslona

Vir: Posnetek zaslona

»Vse, kar naj bi bilo sveto, nekaj, kar naj bi bilo podkrepljeno z dokazi, je zamenljivo,« je v oddaji Populizem v seriji Na kratko, ki so jo predvajali na TV Slovenija, dejala odgovorna urednica Oštra Anuška Delić. »Laž je dobila legitimno vlogo v javni razpravi, kar je nedopustno,« je izpostavila.

V oddaji, kjer so obravnavali populizem, je Anuška Delić predstavila novinarski projekt Oštra Razkrinkavanje.si, ki deluje kot »korekcija javne razprave«. Novinarji Oštra preverjajo članke v medijih ter verodostojnost izjav in objav na družbenih omrežjih.

Projekt je maja lani nastal iz upora proti slabim novinarskim praksam, s katerimi se srečujemo v vsakdanjem življenju. Namen Razkrinkavanja.si ni le opozarjanje na bolezni sodobnega medijskega prostora, temveč dvig kakovosti medijskih vsebin in varovanje dobrega novinarstva. 

Kakovostne informacije so namreč bistvenega pomena za ozaveščeno življenje vsakega od nas: za sprejemanje odločitev na dnevni ravni, ukrepanje proti nepravilnostim v družbi ali za sodelovanje na demokratičnih volitvah.