Slovenija kot nova zaveznica madžarske vlade

uredništvo Oštra.si

Zdajšnja vlada omejuje demokratično pravico do izražanja posameznikove volje na protestih, je za avstrijski javni radio dejala odgovorna urednica Oštra.

Protesti proti vladi Janeza Janše, ki je delo začela 13. marca, ob petkih potekajo že osem tednov. Foto: Nebojša Tejić/STA

Protesti proti vladi Janeza Janše, ki je delo začela 13. marca, ob petkih potekajo že osem tednov. Foto: Nebojša Tejić/STA

»V času prvega mandata je vlada Janeza Janše potrebovala tri leta, da je dosegla to, kar so zdaj v treh mesecih,« je o razmerah v slovenski medijski krajini za oddajo Dnevnik Evrope na avstrijskem javnem radiu Ö1 dejala odgovorna urednica Oštra.si Anuška Delić. Kot je pojasnila, se je »vladajoča stranka odločila, da ne bo dovoljevala demokratičnega principa žvižgaštva, prav tako ne posameznikove volje, izražene na svobodnih protestih«. 

V radijskem prispevku na Ö1 so opozorili na to, da aktualni slovenski premier od prevzema vlade v sredini marca delovanje države ureja po zgledu madžarskega premierja Viktorja Orbana. To bi po poročanju Ö1 lahko ogrozilo Evropo. Objave Janeza Janše na twitterju, s katerimi napada svoje nasprotnike, pa, je navajal Ö1, spominjajo na objave ameriškega predsednika Donalda Trumpa.

Avtorica je v prispevku opozorila še na aktualno javno razpravo o »janšizmu«, ki po mnenju sogovornika radijske oddaje, profesorja sodobne slovenske zgodovine na ljubljanski filozofski fakulteti Boža Repeta, reprezentira tudi Janševo željo po prevzemu vseh segmentov družbe. Sem, pravi, sodi problematično vladno kadrovanje v zadnjih treh mesecih, denimo na policiji in statističnem uradu.

V tem času se je sicer že osmi petek zapored na ljubljanskih ulicah zbrala množica več tisoč protestnikov, ki nasprotujejo politiki aktualne vlade.