Podatkovne zbirke lahko novinarjem olajšajo delo

uredništvo Oštra.si

Kakovostno novinarstvo je lahko ključnega pomena za obveščenost javnosti, je v blogu na spletnem mestu družbe Bisnode poudarila odgovorna urednica Oštra. 

Protesti proti vladi Janeza Janše, ki je delo začela 13. marca, ob petkih potekajo že osem tednov.

Foto: Unsplash

»Nič ni hujšega od dolgotrajnega brskanja, ki se konča v slepi ulici, saj to vsakič znova pomeni, da se bo treba vrniti vsaj do zadnjega križišča ali pa odnehati, če ne bomo več našli poti naprej,« je nejasnosti preiskovalnega novinarskega dela v prispevku za spletno mesto družbe Bisnode, ki upravlja podatkovno bazo Gvin, opisala odgovorna urednica Oštra Anuška Delić.

Iskanje po takih podatkovnih zbirkah lahko število slepih ulic, v katere novinarji zaidejo med preiskovanjem, po besedah Delićeve zmanjša. V kombinaciji z javno dostopnimi zbirkami so lahko običajno tudi ključne za to, ali se bo neko preiskovanje razvilo v zgodbo.

Delićeva je v zapisu še spomnila na preiskovalno zgodbo o utaji davka na dodano vrednost pri uvozu luksuznih avtomobilov, ki smo jo na Oštru objavili decembra lani. Razkrili smo, kako naj bi domnevno kriminalno združbo, ki naj bi prek Slovenije na Hrvaško uvozila 86 luksuznih avtomobilov in utajila najmanj dva milijona evrov davkov, vodila slovenska državljana. 

Preiskovanje je potekalo pod okriljem čezmejnega novinarskega sodelovanja #29Leaks, ki jo je koordinirala mednarodna mreža neprofitnih preiskovalnih novinarskih centrov OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project).