Da bi lahko preverili vse dezinformacije, bi potrebovali pravo vojsko

Oštro

Urednica Razkrinkavanja.si je v podkastu Odbita do bita spregovorila o dezinformacijah na youtubu, facebooku in twitterju, pa tudi o izzivih, ki sta jih preverjalcem dejstev prinesli epidemija in menjava vlade.

Katarina Bulatović, urednica Razkrinkavanja.si. Foto: osebni arhiv

»Vedno govorim, da bi potrebovali pravo vojsko za to, da bi preverili vse dezinformacije v medijskem prostoru,« je o širjenju vsebin, ki so lažne, manipulativne ali preprosto ne držijo, dejala urednica Razkrinkavanja.si Katarina Bulatović, ki je bila gostja podkasta Odbita do bita na Valu 202

V podkastu je Bulatovićeva med drugim predstavila iniciativo več kot 80 medijskih organizacij z vsega sveta, ki se ukvarjajo s preverjanjem dejstev. Na generalno direktorico Youtuba so naslovili pismo, v katerem opozarjajo, naj ukrepa proti širjenju dezinformacij prek te platforme.

Med podpisniki je bil tudi Oštro, ki vodi projekt preverjanja dejstev Razkrinkavanje.si in je član mednarodne mreže za preverjanje dejstev IFCN, ki deluje v sklopu ameriške neprofitne organizacije Poynter.

»Več kot 80 preverjalcev dejstev se je konec lanskega leta več tednov, če ne več mesecev, pogovarjalo o tem, da moramo nekaj narediti v zvezi z dezinformacijami, ki krožijo na youtubu,« je sodelovanje opisala Bulatovićeva ter dodala, da je tudi v Sloveniji to eden od pomembnih spletnih kanalov, kjer se širijo dezinformacije.

»Zato smo se odločili, da stopimo skupaj in napišemo pismo ter ga naslovimo na Youtube, preprosto zato, ker si želimo, da bi bilo dezinformacij manj,« je še dodala. Pojasnila je tudi, da se je Youtube na pismo že odzval, četudi v »piarovski maniri«, češ da se zelo trudijo zajeziti dezinformacije in da s platforme odstranjujejo določene vsebine, da pa so se pripravljeni s predstavniki mreže IFCN še pogovarjati o tem in iskati rešitve. 

»V zadnjih dveh tednih se je izoblikovala delovna skupina predstavnikov, ki se bo pogovarjala z Youtubom o tem, kako naprej,« je še pojasnila Katarina Bulatović. »Verjamem, da je preverjanje dejstev del rešitve v boju proti širjenju dezinformacij.«

V podkastu je Bulatovićeva spregovorila tudi o tem, kaj se dogaja z informacijami na facebooku in twitterju, in o izzivih, ki sta jih Razkrinkavanju.si prinesli epidemija in menjava vlade, o kateri Bulatovićeva meni, da je »fake news vlada«. Kot pravi, so tudi na državnih portalih objavljene ne le pomanjkljive informacije, ampak konkretno laži. 

Urednica je v podkastu pojasnila še metodologijo dela, ki jo uporabljajo na Razkrinkavanju.si, pa tudi, kako je lahko preverjanje dejstev včasih zares dolgotrajen in mučen proces.