SMS-sporočila predsednice evropske komisije so javnega značaja

Oštro

Evropska varuhinja človekovih pravic je ugotovila, da se je evropska komisija na novinarjevo zahtevo za dostop do SMS-sporočil med predsednico evropske komisije in izvršnim direktorjem podjetja Pfizer odzvala nepravilno.

Predsednica evropske komisije Ursula von der Leyen. Foto: Thierry Monasse/STA

Nevladna organizacija Access Info Europe je v ponedeljek pozvala EU, naj posodobi zastarela pravila o dostopu javnosti do dokumentov. Poudarili so, da je ključno zagotoviti dostop do SMS-sporočil med predsednico evropske komisije Ursulo von der Leyen in izvršnim direktorjem farmacevtskega podjetja Pfizer Albertom Bourlo, v katerih sta se dogovarjala o nabavi cepiva proti covidu-19. 

Evropska varuhinja človekovih pravic Emily O’Reilly je namreč preteklo sredo odločila, da ima javnost pravico do dostopa do SMS-sporočil von der Leynove. Evropska komisija je maja lani zavrnila zahtevo novinarja nemškega portala Netzpolitik.org Alexandra Fante za dostop do teh sporočil.

Organizacija Access Info Europe, ki se ukvarja s pravico do dostopa do informacij javnega značaja, je ob odločitvi varuhinje poudarila, da je v tem primeru vsebina sporočil še posebej pomembna, saj je povezana s takrat prednostno temo v Evropi, torej z nakupom cepiva. 

Po zadnjih podatkih evropskega centra za obvladovanje in preprečevanje bolezni je zaradi covida-19 umrlo skoraj milijon državljanov EU.

 O’Reillyjeva je ugotovila, da komisija od kabineta von der Leynove ni zahtevala pregleda relevantnih SMS-sporočil, ker take evidence po internih pravilih komisije ni treba voditi zaradi domnevne kratkotrajnosti tovrstnih sporočil. O’Reillyjeva je ravnanje komisije označila za nepravilno, saj odločitev komisije ni dosegla pričakovanih standardov transparentnosti.

»Ko govorimo o dostopu javnosti do evropskih dokumentov, je pomembna vsebina, ne pa naprava ali oblika. Če SMS-sporočila vsebujejo informacije o politikah in odločitvah EU, jih je treba obravnavati kot dokumente,« je še povedala O’Reillyjeva. Pri tem je institucije EU pozvala, naj posodobijo pravila o evidentiranju dokumentov.

O’Reillyjeva je kabinetu predsednice evropske komisije naložila, da se do 26. aprila odzove na odločitev varuhinje in pregleda relevantna SMS-sporočila med predsednico in izvršnim direktorjem Pfizerja.