Kirgizistanski preiskovalni novinar po objavi zgodb o korupciji aretiran

Oštro

Kolegi Bolota Temirova, večkrat nagrajenega preiskovalnega novinarja kirgizistanskega neodvisnega medija TemirovLive, pravijo, da so mu droge podtaknili policisti.

Aretacija Bolota Temirova. Foto: Aziza Raimberdieva/Kloop

Kirgizistanska policija je preteklo soboto v raciji na neodvisnem mediju TemirovLive aretirala večkrat nagrajenega novinarja Bolota Temirova in pesnika Bolota Nazarova, sodelavca medija. Policija je osebje medija obvestila, da je neimenovana ženska osebo z imenom Bolot obtožila, da jo je silil k jemanju mamil.

V raciji je policija pri Temirovu in Nazarovu odkrila droge, a zaposleni trdijo, da so jima policisti droge podtaknili med samo racijo. Zasegli so tudi več računalnikov.

Akrilek Kaparov, eden od novinarjev TemirovLive, sklepa, da je bila racija odgovor na njihova razkritja korupcije na visoki ravni. Kot je dodal, TemirovLive že več kot leto dni objavlja preiskovalne zgodbe o najvišjih kirgizistanskih uradnikih. Dva dni pred racijo so objavili najnovejšo preiskavo o korupcijski shemi, v katero je vpleten tudi vodja kirgizistanske varnostne službe Kamčibek Tašijev.

V videu, ki ga je objavil odvetnik Temirova, je novinar povedal, da je medij po objavi preiskovalne zgodbe prejel številne grožnje, prav tako so zaznali več poskusov vdora v njihove spletne račune.

Svoje nezadovoljstvo zaradi aretacije je preteklo nedeljo pred kirgizistanskim notranjim ministrstvom izrazila množica protestnikov. Kirgizistanske oblasti so Temirova po plačilu varščine izpustile, a so mu prepovedale zapustiti državo, medtem ko Nazarov ostaja v hišnem priporu.