Slovenija nazaduje po indeksu korupcije

Oštro

Med državami EU je letos na indeksu korupcije zasedla 16. mesto.

Ocena Slovenije je od lani padla za tri točke, na 57, s čimer smo ponovili najslabši rezultat iz leta 2013. Foto: Unsplash

Slovenija je po indeksu zaznave korupcije, ki ga objavlja Transparency International (TI), na letošnji lestvici zdrsnila za šest mest, na 41. mesto med 180 državami. 

Indeks zaznave korupcije države ocenjuje glede na korupcijo v javnem sektorju. Pri TI ga izračunajo na podlagi neodvisnih mednarodnih virov, ocena pa je določena na intervalu od nič do sto, pri čemer nižja ocena pomeni višjo stopnjo korupcije.

Ocena Slovenije je od lani padla za tri točke, na 57, s čimer smo ponovili najslabši rezultat iz leta 2013 (metodologija dopušča letno primerjavo rezultatov od leta 2012 ). S takšnim rezultatom se je uvrstila pod povprečje EU, ki je 64 točk, med državami članicami pa je na lestvici zasedla 16. mesto. 

»Po večletni stagnaciji se je ob ponavljajočih se aferah, pritiskih na medije, civilno družbo in neodvisne institucije žal pričakovano zgodil padec, ki vzbuja skrb,« je letošnje rezultate komentiral začasni predsednik TI Slovenija Samo Bardutzky. »V supervolilnem letu potrebujemo jasne zaveze političnih akterjev, da bodo padec nemudoma zaustavili in obrnili trend.«

Eden prvih preizkusov te zaveze bo zakonska zaščita žvižgačev, so opozorili pri TI. Ministrstvo za pravosodje je 9. decembra objavilo predlog zakona o zaščiti prijaviteljev, vendar pri TI opozarjajo, da ima ta celo vrsto pomanjkljivosti. 

TI Slovenija je 10. januarja ministrstvu poslal svoje pripombe o predlogu zakona. Med drugim so kritični do ureditve anonimnih prijav, saj se po predlogu te ne obravnavajo, kot pomanjkljivosti pa so navedli tudi nizke kazni za povračilne ukrepe ter pomanjkanje ukrepov za psihosocialno pomoč žvižgačem.

Najboljši rezultat so letos z oceno 88 točk dosegle Nova Zelandija, Finska in Danska, najslabše pa so se uvrstili Južni Sudan (11), Somalija in Sirija (obe 13).