Evropska komisija bi prelomila zavezo o odprtju poslovnih registrov

Samo Demšar

Evropska komisija predlaga, da bi bile države članice dolžne brezplačno objaviti le osnovne podatke in dokumente podjetij, med katerimi ni imen lastnikov, dejanskih lastnikov in predstavnikov podjetij.

Foto: Unsplash

Na evropsko komisijo je 182 organizacij, novinarjev, akademikov in posameznikov naslovilo peticijo, s katero jo pozivajo k spoštovanju zaveze o javnem dostopu do poslovnih registrov. Evropska komisija je namreč pripravila osnutek uredbe, po katerem bi bile države članice dolžne brezplačen dostop zagotoviti le za osnovne podatke in dokumente podjetij, ne pa tudi denimo podatkov o imenih lastnikov, dejanskih lastnikov in predstavnikov podjetij.

Objava zgolj osnovnih podatkov in dokumentov o podjetjih bi otežila delo novinarjem in nevladnim organizacijam, ki bi težje preiskovali korupcijo, pranje denarja in davčne utaje, so opozorili podpisniki. Prav tako bi delo otežila malim in srednjim podjetjem, ki poslovne registre uporabljajo za preverjanje potencialnih poslovnih partnerjev.

Rachel Hanna, raziskovalka pri španski nevladni organizaciji Access Info Europe, je poudarila, da trenutni osnutek uredbe od držav članic ne zahteva preglednosti podatkov o lastništvu podjetij. »S tem ustvarja okolje, v katerem cvetijo slamnata podjetja, kar omogoča korupcijo in pranje denarja.« 

Članice EU so se k javni objavi podatkov o poslovnih subjektih zavezale leta 2019 z direktivo o odprtih podatkih in ponovni uporabi informacij. Kot smo poročali junija lani, je organizacija Access Info Europe takrat opozarjala na namero evropske komisije, da od držav članic ne bi zahtevala zagotovitve prostega dostopa do podatkov iz poslovnih registrov, s čimer bi obšla lastno direktivo.

To namero je evropska komisija tako uresničila v predlogu izvedbene uredbe, ki je od 24. maja letos v javni obravnavi. Po seznanitvi s pripombami javnosti in predlaganimi pobudami bo komisija predlagala končno različico predpisa.

Peticijo, ki so jo podpisali tudi novinarji Oštra v Sloveniji in na Hrvaškem, so evropski komisiji predložili v okviru javnega posveta o predlogu izvedbene uredbe.