Oštro na svetovnem vrhu o človekovih pravicah

uredništvo Oštra

Odgovorna urednica Anuška Delić je predstavila Oštrovo metodo za razvoj prihodnjih generacij preiskovalnih novinarjev prek preverjanja medijskih izjav in vsebin.

Ta teden prek spleta poteka 11. svetovni vrh o človekovih pravicah v digitalni dobi RightsCon. Letos je na sporedu več kot petsto predavanj v različnih tematskih sklopih, od umetne inteligence prek zaščite podatkov in svetovnih kibernetskih norm do preiskovanja in medijev.

Med predavatelji je tudi ustanoviteljica in odgovorna urednica Oštra Anuška Delić. V formatu Lightning talk, ki je namenjen strnjeni predstavitvi idej in metod, je v četrtek govorila o Oštrovi metodi za razvoj bodočih preiskovalnih novinarjev. 

»Sposobnost razlikovanja dejstev od fikcije je bila od nekdaj ključna za novinarstvo, toda zadnja leta, ki so jih zaznamovale dezinformacije in lažne novice, so pokazala, da so novinarji včasih sami del problema,« je opozorila Delićeva. Sposobnost kritične presoje informacij, podatkov in dokumentov danes namreč po njenem mnenju nadomeščata želja po čimprejšnji objavi in zadovoljevanje partikularnih interesov.

Pri Oštrovem projektu za preverjanje medijskih izjav in vsebin Razkrinkavanje.si namreč deluje tudi inkubator za preiskovalne novinarje. »Ko študent ali mladi novinar preverja medijske izjave in vsebine, pridobiva sposobnost kritičnega razmišljanja, ponotranja profesionalne standarde ter spoznava tehnike in veščine preiskovalnega novinarstva,« je pojasnila Delićeva. »Po treh letih lahko potrdim, da je učenje prek preverjanja dejstev učinkovita metoda za razvoj mladih novinarjev, neomajno osredotočenih na javni interes.« 

Glavno gonilo Oštrove metode za razvoj preiskovalnih novinarjev je podroben in razmeroma kompleksen uredniški proces. Študent ali mladi novinar najprej tesno sodeluje z urednikom Razkrinkavanja.si, ki usmerja zbiranje in uporabo virov, bedi nad metodološkim pristopom k preverjanju vsebin, skrbi za notranje preverjanje dejstev in nazadnje prispevek odda odgovorni urednici Oštra. Ta ga bere in ureja tolikokrat, kot je treba, dokler zgodba ni primerna za objavo. Pri tem se osredotoča na vsako vrstico posebej in izvaja tudi ad hoc preverjanje besedila. Članek gre v objavo šele, ko je točen, ko so vsa dejstva, uporabljeni dokazi in podatki preverjeni, metodologija potrjena kot ustrezna, zgodba pa je tudi razumljiva in berljiva.

Takšen način dela prispeva tudi k temu, da je napak karseda malo. »Doslej je Oštro prejel le eno zahtevo za objavo popravka, pa še to smo zavrnili, saj ni bila utemeljena,« je dejala Delićeva.

Nevladna organizacija Access Now, ki se ukvarja z varovanjem digitalnih pravic, je prvi vrh RightsCon organizirala leta 2011, pod imenom Konferenca o človekovih pravicah v Silicijevi dolini. Srečanje so pripravili zato, da bi zbližali poglede predstavnikov tehnoloških podjetij, predstavnikov vlade in zagovornikov človekovih pravic, da bi zgradili digitalno prihodnost, ki bo spoštovala pravice vseh uporabnikov digitalnih storitev.