KPK preverjala izobraževanje poslancev SDS

Katarina Bulatović

Poročanje Oštra o izobraževanju poslancev je komisijo za preprečevanje korupcije spodbudilo, da je preiskala sum prikritega financiranja stranke SDS.

Podjetje Nova obzorja, ki je v 30,1-odstotni lasti SDS, je v letih 2017 in 2018 izobraževalo poslance te stranke. Komisijo za preprečevanje korupcije je s tem seznanil Oštro, ko ji je poslal novinarska vprašanja. Foto: KPK

Na Oštru smo decembra 2019 objavili analizo podatkov državnega zbora o financiranju izobraževanja poslancev med letom 2009 in septembrom 2019. Ugotovili smo, da je bilo najmanj enajst izvajalcev tako ali drugače povezani s politično stranko, katere poslance so izobraževali.

Med temi je bilo tudi podjetje Nova obzorja, ki med drugim izdaja knjige in tednik Demokracija, sicer pa je v 30,1-odstotni lasti SDS. Poslance SDS so v letih 2017 in 2018 v šoli  retorike izobraževali o javnem nastopanju. Podjetje je s tremi pogodbami zaslužilo 45.685 evrov. Na Oštru smo tedaj še razkrili, da je 194.616 evrov oziroma nekaj več kot tretjino vsega denarja, ki ga je državni zbor v desetih letih namenil za izobraževanje, porabila največja poslanska skupina SDS.

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je leta 2019 novinarska vprašanja Oštra, ki so zadevala izobraževanje poslancev SDS prek povezane pravne osebe, evidentirala kot prijavo o sumu kršitve določb o nasprotju interesov in prepovedi oziroma omejitvah poslovanja. 

Maja je Oštru sporočila, da pri pregledu dokumentacije ni ugotovila kršitev določb na teh področjih, so pa ugotovili sum prikritega financiranja političnih strank. Ker je za to področje pristojno računsko sodišče, mu je posredovala prijavo.

Na računskem sodišču so za Oštro pojasnili, da dopis komisije obravnavajo kot pobudo za izvedbo revizije. Ker je letni program revizij sodišča zaupen, drugih informacij niso razkrili.

Dodali pa so, da morajo biti javna naročila, ki jih državni zbor izvaja za potrebe poslanskih skupin, skladna s predpisi, ki veljajo na področju javnega naročanja, in zakonom o integriteti in preprečevanju korupcije.