Evropska komisija predlaga direktivo proti SLAPP tožbam

Samo Demšar

Organizacije za svobodo medijev odobravajo predlog evropske komisije, da se z direktivo pred tožbami zaščiti novinarje, aktiviste in druge zagovornike človekovih pravic.

Podpredsednica evropske komisije Vera Jourova, ki je pristojna za vrednote in transparentnost. Foto: Thierry Monasse/STA

Evropska komisija je v sredo objavila predlog direktive za zaščito novinarjev in zagovornikov človekovih pravic pred zlorabami sodnih postopkov. Poleg direktive je komisija državam članicam priporočila tudi nacionalne ukrepe proti povečanju strateških tožb za onemogočanje udeležbe javnosti (SLAPP).

»Ti ukrepi pomagajo zaščititi tiste, ki tvegajo in govorijo v javnem interesu – ko na primer poročajo o domnevnem pranju denarja in korupciji, okoljskih in podnebnih vprašanjih ali drugih vprašanjih, ki so pomembna za vse nas,« je dejala predsednica evropske komisije Vera Jourova, ki je pristojna za vrednote in transparentnost.

SLAPP tožbe običajno vložijo vplivni posamezniki, lobistične skupine, korporacije in vladne agencije, so na komisiji pojasnili v besedilu predlagane direktive. Gre za tožbe, s katerimi hočejo politiki in podjetja utišati in finančno izčrpati novinarje, aktiviste, žvižgače in civilno družbo.

Poudarili so, da se SLAPP tožbe pojavljajo v številnih državah članicah in postajajo problem po celotni EU ter da trenutno nobena država članica v svoji zakonodaji nima posebnih zaščitnih ukrepov proti SLAPP tožbam.

Kot smo poročali januarja, je število takih tožb v EU po podatkih koalicije proti tožbam SLAPP v Evropi (CASE) od leta 2011 do lani naraslo s treh na 118 na leto. Slovenija je med državami z največ SLAPP tožbami na prebivalca.

Predlagana direktiva obravnava čezmejne SLAPP tožbe v civilnih zadevah. Po direktivi bi sodniki lahko očitno neutemeljene tožbe proti novinarjem hitro zavrnili, predvideva pa tudi več zaščitnih ukrepov in pravnih sredstev, kot so odškodnine za tarče SLAPP tožb in kazni za tiste, ki bi takšne tožbe vložili.

»Pobuda, ki se osredotoča na čezmejne primere, je ključni prvi korak v boju proti zlonamernim tožbam zoper varuhe javnega interesa v Evropi,« so sporočili iz koalicije CASE. Kot so poudarili, si morajo zakonodajalci tako na evropski kot državni ravni prizadevati za najmočnejšo možno regulacijo SLAPP tožb.

Evropska zveza novinarjev (EFJ) je opozorila, da zaščitni ukrepi ne bi smeli biti omejeni na čezmejne tožbe SLAPP, saj so številni primeri obravnavani izključno na nacionalni ravni.