Že tri leta razkrinkavanja dezinformacij

uredništvo

Oštro je pred tremi leti zagnal projekt za preverjanje medijskih vsebin in izjav Razkrinkavanje.si. V tem času je projekt postal tudi inkubator za bodoče preiskovalne novinarje.

Foto: Matej Povše

Manipulacije, navajanje polresnic, vdiranje oglaševalskih vsebin v novinarske prispevke in, seveda, lažne novice. Iz upora proti tem praksam v medijskem prostoru, še pogosteje pa v izjavah političnih funkcionarjev, je Oštro pred natanko tremi leti zagnal projekt Razkrinkavanje.si.

Ekipa je do danes preverila skoraj štiristo medijskih vsebin in izjav različnih posameznikov. V letošnjem supervolilnem letu posebno pozornost namenja predvolilnim kampanjam, pred državnozborskimi volitvami pa je verodostojnost izjav kandidatov za poslance prvič doslej preverjala tudi v živo.

V tem času so nekateri mediji umaknili ali popravili napačne ali nepopolne informacije, ki so jih pri preverjanju zaznali novinarji Razkrinkavanja.si. Nekateri politiki so priznali netočne izjave in se zanje opravičili.

Razkrinkavanje.si je tudi inkubator za preiskovalne novinarje, v katerem se študenti novinarstva in mladi novinarji ob kritični presoji in preiskovanju medijskih izjav in vsebin učijo veščin, ki jih ne morejo pridobiti na fakulteti ali v drugih medijskih uredništvih.

V Oštrovem inkubatorju se je v treh letih usposabljajo že 11 novinarjev. Nekateri so ostali na Oštru, drugi se razvijajo naprej v drugih medijih.

Novinarji Oštra morajo pri delu spoštovati kodeks Društva novinarjev Slovenije in tudi Oštrov kodeks. Vsako novinarsko besedilo gre pred objavo skozi temeljit uredniški proces, da bi zagotovili, da so prispevki Oštra skladni z najvišjimi profesionalnimi standardi. Po prepričanju uredništva je to ključno za povrnitev zaupanja javnosti v novinarstvo in medije.

Visoki standardi so Oštru zagotovili mesto med verificiranimi podpisniki kodeksa mednarodne mreže za preverjanje dejstev IFCN. Od oktobra lani je tudi član evropskega observatorija za digitalne medije, prav tako kot eden od ustanovnih članov sodeluje v balkanski mreži za preverjanje verodostojnosti medijskih vsebin See Check.

Razkrinkavanje.si se financira iz razpisov, donacij in prostovoljnih prispevkov. Projekt podpirajo bralci z mesečno članarino, ki prinaša nekaj simboličnih ugodnosti. Vabimo vas, da naše delo podprete že z nekaj evri na mesec in tako prispevate k temu, da so preverjene informacije prosto dostopne vsem.