Premiera dokumentarca o umorjenem slovaškem novinarju

Matej Zwitter

Na kanadskem festivalu dokumentarnih filmov Hot Docs je bil premierno predvajan dokumentarec o umoru slovaškega preiskovalnega novinarja Jána Kuciaka in njegove zaročenke Martine Kušnírove.

Ekipa, ki je sodelovala pri pripravi filma: producentka Signe Byrge Sørensen, režiser Matt Sarnecki, novinarki Eva Kubaniova in Pavla Holcova ter izvršna producenta Drew Sullivan in Paul Radu. FOTO: Twitter/OCCRP

Dokumentarec The Killing of a Journalist o umoru slovaškega preiskovalnega novinarja Jána Kuciaka in njegove zaročenke Martine Kušnírove so 1. maja premierno predvajali na kanadskem festivalu Hot Docs.

Kuciak in Kušnírova sta bila umorjena na njunem domu v Velki Mači leta 2018. Šlo je za prvi umor novinarja na Slovaškem, sprožil pa je največje proteste od padca komunizma. 

Kuciak je na podlagi internih dokumentov policije odkrival korupcijo na najvišji ravni. Izsledki njegovega preiskovanja, ki so jih novinarji objavili po njegovi smrti, so razkrili korupcijsko mrežo, v katero so bili vpleteni milijonar Marjan Kocner, visoki državni uradniki, direktor policije in takratni premier Robert Fico.

Dokumentarec je režiral producent mreže preiskovalnih novinarskih centrov OCCRP Matt Sarnecki, producentka pa je bila Signe Byrge Sørensen iz danske produkcijske hiše Final Cut for Real.

»Ján je preiskoval stičišče politike in organiziranega kriminala, kar je najbolj nevarno področje v novinarstvu,« sta poudarila ustanovitelja OCCRP in izvršna producenta dokumentarca Drew Sullivan in Paul Radu. »Ta film je dokaz o verodostojnosti našega slogana: umor novinarja ne bo preprečil objave zgodbe.«