Obljuba dela dolg: Povolilni posvet

uredništvo

Oštro in Danes je nov dan 26. maja organizirata javni uredniški sestanek platforme za spremljanje političnih obljub Obljuba dela dolg. Pretresali bomo dosedanje delo in razpravljali, kako držati za besedo prihajajočo 15. vlado.

Ilustracija: Jasmina Ploštajner

Politiki glasove volivcev potrebujejo le vsaka štiri leta, po volitvah pa se konkretne obljube o povečanju blaginje, izboljšanju javnih storitev in vladavini prava pogosto izgubijo v 24-urnem novičarskem ciklu. Na drugem javnem uredniškem sestanku projekta Obljuba dela dolg bomo razpravljali, kako izvoljene predstavnike tudi po vselitvi v poslanske in ministrske pisarne držati za besedo.

V zadnjem letu smo na platformi Obljuba dela dolg spremljali izpolnjevanje zavez iz koalicijske pogodbe vlade, ki za zdaj še opravlja tekoče posle. Obljube smo pospremili z analizami napredka, ki so jih novinarji Oštra redno osveževali. 

Po državnozborskih volitvah se pripravljamo na spremljanje dela nove vlade. Opremljeni s svežimi spomini na obljube, ki so zaznamovale predvolilno kampanjo, se bomo o tem na javnem uredniškem sestanku projekta, ki bo 26. maja, posvetovali z bralci in zainteresirano javnostjo.

Osvetlili bomo delo v preteklem letu, razpravljali o tem, kako izbrati obljube, ki jih bomo spremljali v naslednjem mandatu, in kako prek spremljanja uresničevanja političnih obljub bolj učinkovito prispevati k dvigu politične odgovornosti v Sloveniji. Z navzočimi se bomo posvetovali tudi o novih funkcionalnostih platforme, o teh bodo govorili predstavniki Oštrovega partnerja pri projektu, inštituta Danes je nov dan.

Ustvarjalci platforme bodo na javnem uredniškem sestanku na voljo za vprašanja, predloge, pobude in konstruktivno kritiko dosedanjega dela, saj smo prepričani, da lahko le z dvosmerno komunikacijo z bralci gradimo skupnost, v kateri bo imelo verodostojno informiranje spet veljavo.

Javni uredniški sestanki, ki so namenjeni iskreni, a kultivirani izmenjavi mnenj med novinarji in javnostjo, so v slovenskem medijskem prostoru še vedno novost. Mediji svojega delovanja navadno ne predstavljajo v javnem prostoru, sploh pa ne zato, da bi se s predstavniki javnosti pogovarjali v odprtem dialogu ali da bi na podlagi razprave s predstavniki javnosti v delovni proces vnašali spremembe.

Na sestanku bomo nadaljevali razpravo, ki smo jo z bralci začeli že na prvem javnem uredniškem sestanku platforme Obljuba dela dolg novembra lani, ki je zaradi epidemije potekal virtualno. Tokrat se bomo srečali v živo, in sicer v četrtek, 26. maja, ob 17. uri na stopnicah pred ljubljanskim magistratom.