Oštro na konferenci preiskovalnega novinarstva

Oštro

Novinarji Oštra iz Slovenije in Hrvaške se izobražujejo v Belgiji, na evropski konferenci preiskovalnih novinarjev, kjer je med govorniki tudi odgovorna urednica Oštra Anuška Delić.

 

Na fotografiji novinarji slovenskega in hrvaškega Oštra. Foto: uredništvo Oštra

 

Evropska konferenca preiskovalnega novinarstva DataHarvest, ki tradicionalno poteka vsako pomlad, se je po dveh letih premora zaradi pandemije spet vrnila v belgijsko mesto Mechelen. Udeležuje se je 526 novinarjev iz 46 držav, med njimi so tudi predstavniki slovenskega in hrvaškega Oštra.

DataHarvest je konferenca, znana po tem, da je tako delovne kot izobraževalne narave. Medtem ko tri dni poteka cela vrsta delavnic in predavanj, med drugim o preiskovalnem novinarstvu, digitalni varnosti, novih poslovnih modelih in oblikah sodelovanja med medijskimi organizacijami, se v Mechelenu srečujejo tudi mednarodni timi novinarjev in usklajujejo delo pri skupnih zgodbah.

Anuška Delić, odgovorna urednica Oštra v Sloveniji in na Hrvaškem, bo na konferenci sodelovala na okrogli mizi o vlogi urednikov preiskovalnih uredništev, vodila pa bo tudi delavnico o uporabi programa OpenRefine za urejanje in čiščenje podatkov.