Francija izvršni direktorici Mansa podelila nacionalni red za zasluge

uredništvo Oštra

Vanja Ćalović Marković, izvršna direktorica črnogorske organizacije MANS, je bila nagrajena za svoje dvajsetletno delo na področju boja proti korupciji in organiziranemu kriminalu.

Vanji Ćalović Marković je red za zasluge podelil francoski veleposlanik v Črni gori Christian Timonier. Foto: MANS

Vanja Ćalović Marković, izvršna direktorica nevladne organizacije MANS, ki se bori proti korupciji in organiziranemu kriminalu, je prejela odlikovanje vitezinja nacionalnega reda za zasluge. Nagrada je priznanje za njeno stalno angažiranost Ćalović Markovićeve na področjih transparentnosti in dostopa do informacij javnega značaja v Črni gori.

»Čeprav to nagrado podeljujete meni, jo razumem kot priznanje Mansu, saj smo vse rezultate dosegli kot ekipa,« je ob prejemu nagrade dejala Ćalović Markovićeva. 

Dodala je, da so v dvajsetih letih delovanja razkrili največje primere korupcije na visoki ravni, predvsem protizakonitega bogatenja javnih funkcionarjev, predložili so številne dokaze, da se volilne kampanje financirajo iz nezakonitih virov, glasovi pa kupujejo s sredstvi iz proračuna. Poleg tega so razkrili povezave nekaterih članov vlade z organiziranim kriminalom, pa tudi konkretne primere pranja denarja, pridobljenega s tihotapljenjem mamil.

Poudarila je, da MANS dokumentira sistemske probleme in išče rešitve za reforme, s čimer izvaja pritisk na vlado, ki po njenih besedah trpi za kroničnim pomanjkanjem politične volje za boj proti korupciji. 

Čalovićevo so v preteklosti zaradi njenega dela napadali tudi z objavo lažnih videoposnetkov in zgodb, najbolj surovo v času, ko je MANS objavil poročilo o nepravilnostih na volitvah v Črni gori leta 2014. Več kot 500 opazovalcev te organizacije je namreč odkrilo 842 primerov nepravilnosti in tako preprečilo, da bi Demokratska socialistična stranka premierja Mila Đukanovića prevzela oblast.

»Čeprav je seznam naših rezultatov precej daljši, je pred Črno goro še dolga pot, da bo postala država, v kateri je vlada odgovorna svojim državljanom in deluje v javnem interesu. Zato smo pred istimi cilji in nas vodijo isti motivi kot pred dobrima dvema desetletjema, ko sem začela delati za Mans,« je še dejala Vanja Ćalović Marković.

Francija red za zasluge podeljuje svojim in tujim državljanom kot nagrado za izjemne dosežke pri opravljanju javne, civilne ali vojaške dejavnosti ali za delo v zasebni dejavnosti. Red je bil ustanovljen leta 1963 z dekretom generala Charlesa de Gaulla, danes je njegov pokrovitelj predsednik republike Emmanuel Macron.