»Možnosti za prodor dezinformacij v medije je neskončno«

Matija Štrukelj

Ustanoviteljica in odgovorna urednica Oštra Anuška Delić je sodelovala na debati o informacijski vojni, ki poteka simultano z rusko agresijo nad Ukrajino.

Okroglo mizo je vodil novinar STA Jernej Šmajdek, ob njem sedijo Delićeva, poljski novinar in publicist Piotr Skwieciński, Miriam Možgan z ministrstva za zunanje zadeve in nekdanji moskovski dopisnik RTVS Miha Lampreht (z leve proti desni). Foto: Tamino Petelinšek/STA

»Možnosti za prodor dezinformacij v medije je neskončno več, kot je možnosti za njihovo zajezitev,« je na okrogli mizi z naslovom Informacijska vojna za Ukrajino – kdo zmaguje?, dejala Anuška Delić.

Na dogodku, ki ga je organiziralo predstavništvo evropske komisije v Sloveniji v sodelovanju z veleposlaništvom Poljske in Slovensko tiskovno agencijo, so svoja mnenja in poglede na lažne informacije v času ruske agresije nad Ukrajino poleg Delićeve delili še namestnik direktorja za javno in kulturno diplomacijo na poljskem ministrstvu za zunanje zadeve, novinar in publicist Piotr Skwieciński, koordinatorka za hibridne grožnje in dezinformacije na slovenskem ministrstvu za zunanje zadeve Miriam Možgan in nekdanji dopisnik RTVS iz Moskve Miha Lampreht.

Ustanoviteljica in odgovorna urednica Oštra Anuška Delić. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Skwieciński je poudaril, da so Rusi že pred agresijo nad Ukrajino izkoriščali težave Zahoda in jih stopnjevali, saj so hoteli, da bi zavladala zmeda. Kot primer je navedel britanski izstop iz EU, v katerem se je po njegovem mnenju čutila tudi ruska podpora. »Specialisti za netenje nezadovoljstva so agilni in na preži,« je v povezavi na to temo dejala Delićeva. 

Gostje so se v pogovoru dotaknili tudi problematičnega položaja tradicionalnih medijev v zahodnem svetu. Skwieciński je menil, da bi mediji morali uvideti, da imajo običajni ljudje, ki ne sodijo v elito, svoje težave, o katerih bi morali ravno tako poročati. 

Anuška Delić je povedala, da uredništva v manj razvitem delu Evropske unije nimajo tradicije preverjanja dejstev. »Tradicionalni mediji danes potrebujejo predvsem to, da se obrnejo stran od lova na klike, da niso oglasniki svojih lastnikov in da ne kujejo dobičkov na račun novinarstva. Nekdo jih mora prisiliti, da se bodo znova začeli ukvarjati z novinarstvom in pripomogli k temu, da se novinarstvo vrne k svojemu osnovnemu poslanstvu.«

Gostje so pogovor sklenili z razpravo o vplivu dezinformacij v kontekstu negotovosti glede letošnje zime, ki je posledica energetske krize. »Tukaj bo res pomembno, kako bomo boj za pravičnost in resnico soočili z osebnim konformizmom,« je dejal Miha Lampreht, Miriam Možgan pa je dodala, da bo »ključna beseda te jeseni solidarnost«.

Posnetek dogodka si lahko ogledate tu.