Oštro na javnem uredniškem sestanku o predvolilnih izzivih

Samo Demšar

Novinarji Oštra so v prostorih bara Pritličje predstavili delo med kampanjo za aprilske državnozborske volitve ter razpravljali o prihajajočih predsedniških in lokalnih volitvah, pa tudi o vprašanju javnega značaja premoženja javnih funkcionarjev.

Novinarji Oštra v prostorih bara Pritličje (z leve): Anuška Delić, Matej Zwitter, Samo Demšar, Žana Erznožnik, Matija Štrukelj in Klara Škrinjar. Foto: Matej Povše

Ekipa Oštra je včeraj, v četrtek, na tretjem javnem uredniškem sestanku predstavila, kako je preverjala izjave kandidatov in političnih strank v kampanji za aprilske državnozborske volitve. Podrobno so predstavili projekt preverjanja trditev, izrečenih v televizijskih soočenjih, v živo. 

Ekipa se bo razkrinkavanja v živo ponovno lotila že oktobra, ko bo preverjala trditve predsedniških kandidatov v televizijskih soočenjih, kasneje pa tudi kandidatov za župane na lokalnih volitvah. 

Novinarji so poleg tega razpravljali še o problemu pomanjkljive javne objave podatkov o premoženju javnih funkcionarjev in njihovem pomenu za javnost, ki zdaj nima zadovoljivega vpogleda v premoženjsko stanje, da bi lahko izvajala civilni nadzor nad oblastjo. Objavljene so namreč le spremembe premoženjskega stanja, ki nastanejo v času opravljanja funkcije, in še te v zelo okrnjeni obliki. 

Kot so poudarili, je spremljanje premoženja politikov pomembno zaradi transparentnosti delovanja tistih, ki so jim volivci poverili javne funkcije, in zaradi preprečevanja korupcije. Spremembe premoženja sicer skladno z zakonom o integriteti in preprečevanju korupcije od februarja objavlja protikorupcijska komisija.

 

FOTOGALERIJA: Matej Povše