V Ljubljani investira akterka korupcijske afere na Slovaškem

uredništvo Oštra

Anna Bubeníková je na Slovaškem znana po vlogi v največjem korupcijskem škandalu v zgodovini te države. Podjetje Corwin, v katerem ima po ugotovitvah češkega preiskovalnega portala Investigace.cz manjšinski delež, vlaga tudi v nepremičnine v Ljubljani in pri investicijah sodeluje z nekdanjim češkim premierom Andrejem Babišem.

Foto: Nebojša Tejić/STA

Nekdanji češki premier Andrej Babiš je prek češkega podjetja investiral v več nepremičnin v Ljubljani. Manjšinska poslovna partnerica pri teh naložbah je znana po vlogi v največjem korupcijskem škandalu na Slovaškem, je pokazala preiskava češkega spletnega medija Investigace.cz.

Babišev sklad Hartenberg je že novembra lani vstopil v lastništvo več slovenskih podjetij, ki razvijajo nepremičninske projekte v bližini ljubljanske glavne železniške postaje. Letos je v portfelj dodal še zemljišče ob Šmartinski cesti, o čemer je že poročal portal Necenzurirano.

Sklad pri vseh investicijah sodeluje s slovaškim podjetjem Corwin, v katerem ima 10-odstotni delež Anna Bubeníková, znana po vlogi v korupcijskem škandalu Gorila, so ugotovili češki novinarji. 

Afera Gorila je izbruhnila leta 2011, ko je anonimni vir objavil prepise prisluhov slovaške obveščevalne službe, ki so razkrili, kako so se vodilni slovaški politiki in poslovneži dogovarjali o provizijah pri privatizaciji državnih podjetij. Šest let kasneje je policija med preiskavo umora preiskovalnega novinarja Jána Kuciaka v stanovanju osumljenca Mariana Kočnerja odkrila tudi zvočne posnetke teh pogovorov.

V pogovorih, ki so potekali v stanovanju v središču Bratisave, je sodelovala tudi takratna predsednica upravnega odbora slovaškega nacionalnega investicijskega sklada Anna Bubeníková. Kot je pokazala preiskava portala Investigace.cz, je danes lastnica dveh podjetij na Češkem in Slovaškem, prek katerih ima v lasti desetino nepremičninske družbe Corwin.

V Corwinu so potrdili, da je Bubeníková solastnica podjetja že od leta 2017. Pojasnili so, da je delež pridobila kot članica poslovodstva, in sicer kot nagrado za dobro vodenje projektov, kar je običajna praksa. Glede sodelovanja z Babiševim skladom Hartenberg so pojasnili, da sredstva za svoje projekte običajno zagotavljajo s kombinacijo lastnih in zunanjih virov, Hartenberg pa je v investicijah prepoznal potencial.

V Hartenbergu na vprašanja novinarjev niso odgovorili, prav tako se ni odzvala Anna Bubeníková.

Corwin v Ljubljani med drugim gradi stanovanjsko sosesko Kvartet v bližini trgovskega centra Aleja v Šiški, kjer v štirih stolpnicah načrtujejo 221 stanovanj. V sodelovanju z Babiševim skladom Hartenberg pa vlaga tudi v projekte ob Masarykovi, Linhartovi in Vilharjevi cesti, kjer naj bi zrasle stanovanjske in poslovne zgradbe.

Junija letos je Corwin v Sloveniji ustanovil še podjetje CC Koppa, to je od podjetja Ceeref v lasti Igorja Laha odkupilo zemljišče ob Šmartinski cesti. Na zemljišču je po prostorskem načrtu iz leta 2014 predvidena gradnja 550 stanovanj in 145 tisoč kvadratnih metrov poslovnih površin.

Kot so investitorji pojasnili novinarjem portala Investigace.cz, kupnine v višini dobrih 25 milijonov evrov še niso poravnali, izplačali pa naj bi jo v dveh obrokih.