Google izbral Oštrov projekt o kariernih poteh politikov

uredništvo Oštra

V interaktivni infografiki bodo uporabniki lahko brskali med podatki o izobrazbi politikov, njihovih preteklih zaposlitvah, članstvu v strankah in drugih interesnih skupinah.

Oštro bo v sklopu projekta zbiral in analiziral podatke o karierah politikov. Foto: Daniel Novakovič/STA

Oštro je na spomladanskem razpisu Google GNI Innovation Challenge za Evropo uspešno kandidiral s projektom Razkrivanje in povezovanje politikov, njihovih karier in poslov. Gre za interaktivno vizualizacijo poklicnih odnosov med ljudmi, ki imajo politično moč, njihovih karier, poslov in interesov. Google bo projekt sofinanciral v vrednosti dobrih 36.000 evrov, Oštrov projekt pa je bil izbran med 605 prispelimi prijavami iz 38 držav.

»Na zadnjih četvero volitvah v Sloveniji so zmagale politične stranke, ki so včasih nastale manj kot šest mesecev pred volitvami v proporcionalnem volilnem sistemu, ki volivcem onemogoča dejansko izbiro bodočih poslancev in v javne službe prinaša popolne neznanke. Denimo, približno polovica poslancev, izvoljenih na zadnjih parlamentarnih volitvah, še ni opravljala javnih funkcij,« je kontekst projekta opisala Anuška Delić, ustanoviteljica Oštra.

Oštro bo tako v sklopu projekta zbiral in analiziral podatke o karierah politikov, nato pa jih bo javnosti predstavil v interaktivni vizualizaciji, ki bo uporabnikom omogočala brskanje po njihovi pretekli karieri, kako so se ali se še križajo in podobno.

Ekipa si bo pri tem pomagala tudi s podatki portala Wikidata, ob koncu projekta pa bo tja uvozila svoje podatke in tako prispevala h kakovosti zapisov o slovenskih politikih.

Gre za povsem nov pristop k tej temi v Sloveniji, ki vsebuje elemente preiskovalnega in podatkovnega novinarstva. 

Google GNI Innovation Challenge je globalni program, ki podpira inovativne digitalne medijske projekte po vsem svetu. Od leta 2018 so financirali več kot 200 projektov v 47 državah v skupni vrednosti 30 milijonov dolarjev. Prijave gredo skozi strog in konkurenčen postopek ocenjevanja. Tu je objavljen seznam vseh 47 prejemnikov podpore v okviru zadnjega razpisa za Evropo.