Oštro spet razkrinkava politične kandidate

Oštro

Potem ko so novinarji projekta Razkrinkavanje.si spomladi preverjali verodostojnost izjav kandidatov na državnozborskih volitvah, zdaj nadaljujejo s preverjanjem trditev kandidatk in kandidatov za funkcijo predsednika republike. 

Foto: Nebojša Tejić/STA

Uredništvo Razkrinkavanja.si se bo med volilno kampanjo za predsedniške volitve osredotočalo na preverjanje izjav kandidatk in kandidatov v medijih in na družbenih omrežjih. Preverjene trditve bomo objavili na podstrani Oštra, namenjeni spremljanju volitev. 

Tako kot med kampanjo za državnozborske volitve bodo novinarji »v živo« preverjali tudi izjave v televizijskih predvolilnih soočenjih. Zaradi časovnega pritiska se bodo omejili na trditve, ki jih bodo lahko ocenili z drži, ne drži, siva cona in manipulacija.

Preverjene trditve iz soočenj v živo bodo novinarji na družbenih omrežjih objavljali pod ključnikom #volitve2022, na volilni podstrani Oštra.si pa bodo po soočenjih objavili krajše analize, v katere bodo vključili morebitne odzive političnih strank in kandidatov. 

Uredništvo bralce tudi tokrat poziva, da nam na e-naslov razkrinkavanje@ostro.si posredujejo predloge izjav, ki se jim zdijo neverodostojne. Poleg tega lahko uredništvo kontaktirajo prek obrazca ali pošljejo sporočilo prek twitterja, facebooka ali instagrama

Kako so novinarji Razkrinkavanja.si v živo preverjali verodostojnost trditev politikov pred aprilskimi državnozborskimi volitvami in kako bodo to počeli pred prihajajočimi predsedniškimi, lahko bralci preverite v živo v četrtek, 29. septembra, pred ljubljanskim magistratom, na Oštrovem javnem uredniškem sestanku.

Razkrinkavanje.si bo tudi te volitve spremljalo ob spoštovanju načel, ki jih določajo kodeks novinarjev Slovenije, münchenska deklaracija, kodeks mednarodne mreže za preverjanje dejstev IFCN in Oštrov kodeks.