Jevgenij Prigožin najbolj koruptivna oseba leta

OCCRP, priredba Oštro

Komisija pri OCCRP je neslavni naziv osebe leta na področju organiziranega kriminala in korupcije podelila ruskemu oligarhu in prvemu možu zasebne vojske, ki od samega začetka invazije na Ukrajino bije nekatere najhujše ruske bitke.

Jevgenija Prigožina (desno, ob Vladimirju Putinu) se je prijel vzdevek Putinov kuhar, potem ko mu je veriga restavracij z državnimi naročili prinesla milijonske zaslužke. Foto: vlada Ruske federacije, CC BY 3.0

Strokovna komisija pri mednarodni mreži za preiskovanje organiziranega kriminala in korupcije (OCCRP), katere član je tudi Oštro, je za osebnost leta na področju organiziranega kriminala in korupcije razglasila ruskega oligarha in vodjo vojaških plačancev Jevgenija Prigožina. 

Po besedah soustanovitelja OCCRP Drewa Sullivana si je ta naziv prislužil zaradi svojih vztrajnih prizadevanj, da bi »razširil ruski pokvarjeni in koruptivni vpliv, kradel za Vladimirja Putina in kaznoval tiste, ki se mu upirajo«.

Niti zaporna kazen, ki jo je Prigožin v mladosti prestal zaradi ropa, niti njegov uspeh v novokapitalistični Rusiji v devetdesetih nista bila posebej nenavadna za poslovneže v tistih letih. Ko je na podlagi ugodnih državnih naročil odpiral restavracije in gostinske lokale, zaslužil milijone evrov in dobil vzdevek Putinov kuhar, je le šel po poti, ki so jo ubrali številni drugi oligarhi.

Vendar je Prigožinov sloves sredi prejšnjega desetletja postal bolj zlovešč, saj so njegovi načrti dobili geopolitično razsežnost. Njegova tako imenovana Agencija za raziskovanje spleta, ki je za širjenje dezinformacij in propagande zaposlovala cenene trole, je postala razvpita zaradi poskusov vmešavanja v ameriško politiko. 

Skupina Wagner, zasebno vojaško podjetje, v resnici pa paravojaška organizacija, ki jo podpirajo ruske oborožene sile, je nastala po prvem ruskem napadu na Ukrajino leta 2014. Njeni pripadniki so sodelovali pri nezakoniti zasedbi Krima in v veliko bolj krvavih bojih na vzhodu države.

Kako je Prigožin povezan z začetki skupine Wagner, ni prav jasno. Po eni razlagi naj bi ga kot njenega pokrovitelja in finančnika rekrutirali vojaški poveljniki, v zameno pa mu zagotovili donosne pogodbe na obrambnem področju. Po drugi, ki jo je Prigožin po letih zanikanja kakršnekoli povezave z Wagnerjem razširil sam, pa je bil prvotni ustanovitelj skupine.

Wagnerjevi borci so postali razvpiti zaradi krvavih sledi, ki so jih pustili na kriznih žariščih po vsem svetu. Z brutalno obrambo Asadovega režima v Siriji so Prigožinovi plačanci utrdili svoj sloves Putinovih izvrševalcev, ki opravljajo naloge, kakršnih niti ruska vojska ne bi. Od Sirije do Kameruna, od Somalije do Malija so obtoženi posilstev, ropov, umorov in mučenja.

Enako velja za Ukrajino. Poleg vsesplošnega obstreljevanja stanovanjskih sosesk so bili Wagnerjevi borci obtoženi, da so v prvih dneh vojne usmrtili civiliste v bližini Kijeva.

»Prigožin predstavlja novo vrsto zmagovalca,« je dejala Louise Shelley, ena izmed letošnjih članov komisije, sicer pa strokovnjakinja za nezakonite finančne tokove na univerzi Georgea Masona. »Ne gre za državnega voditelja, temveč za skorumpiranega posameznika, ki je sposoben spodbujati terorizem in množične kršitve človekovih pravic v različnih konfliktih po svetu.«

In ker je ruska vojska vse bolj izčrpana, se lahko zgodi, da bodo v prihodnosti prav Putinov kuhar in njegovi plačanci prevesili tehtnico na bojišču.