Kirgizistan stopnjuje pritisk na neodvisne medije

Oštro

Po januarski aretaciji preiskovalnega novinarja nameravajo kirgizistanske oblasti sprejeti novo zakonodajo, ki bi omejila neodvisne medije.

Policist, ki je zasegel računalnik v uredništvu medija TemirovLive. Foto Dmitrij Motinov/Kloop

Kirgizistanski provladni aktivisti so pozvali k sprejetju zakona, po katerem bi se morale medijske organizacije, ki prejemajo tuja finančna sredstva, registrirati in se razglasiti za tuje agente. Kot so zapisali pri mednarodni novinarski mreži za preiskovanje organiziranega kriminala in korupcije (OCCRP), je namen zakona omejiti neodvisne medije, kot sta spletni medij Kloop in Radio Azattyk. Oba sta, tako kot Oštro, člana mreže OCCRP. 

Pozivi k sprejetju zakona so prišli dobra dva tedna po aretaciji preiskovalnega novinarja Bolota Temirova, o kateri smo poročali na Oštru. Aretaciji so sledile anonimne objave zasebnih dokumentov z računalnikov, ki jih je policija zasegla med racijo v neodvisnem mediju TemirovLive. Kirgizistanska varnostna služba je enega od zaposlenih pri mediju izsiljevala za podatke o Temirovu, ki so ga po plačilu varščine sicer izpustili na prostost, a ne sme zapustiti države.

Lani je kirgizistanski parlament sprejel nov zakon o »lažnih informacijah«, ki državi omogoča, da zgolj na podlagi pritožbe glede objave domnevno lažne ali netočne informacije ukine ali blokira spletna mesta. Kot so poudarili pri mednarodni neprofitni organizaciji Human Rights Watch, zakon ogroža svobodo izražanja in svobodo medijev v Kirgizistanu.

Na OCCRP so opozorili, da dogodki v Kirgizistanu kažejo na nevarne in skrb vzbujajoče spremembe v državi, ki sicer velja za najbolj demokratično v regiji. Podoben zakon, kot ga provladni aktivisti predlagajo v Kirgizistanu, je leta 2017 sprejela Rusija in uvedla celo vrsto omejevalnih ukrepov proti neodvisnim medijem, zaradi katerih se je OCCRP moral septembra lani umakniti iz države.