Tudi Oštro na novi donatorski platformi

Oštro

Nov dan je spletna platforma, ki bo bralcem omogočila, da vsak mesec neposredno podprejo neodvisne medije, ki delujejo na področjih preiskovalnega novinarstva, aktivnega državljanstva in kritičnega pogleda na današnjo družbo.

Foto: Matej Povše

Inštitut Danes je nov dan je razvil spletno platformo Nov dan za donacije neodvisnim medijskim ustvarjalcem, med katerimi je tudi Oštro. Bralci lahko s petimi evri na mesec podprejo njihovo delovanje, donacije pa bodo ustvarjalcem dodeljene glede na delež obiska. 

Prek platforme, ki temelji na novem odprtokodnem standardu za monetizacijo spletnih vsebin, bodo bralci poleg Oštra v pilotni fazi projekta lahko podprli še zavod Državljan D, portala In medias res in Mešanec ter projekt Agrument inštituta Danes je nov dan.

 
 

Platforma Nov dan je zasnovana tako, da bo denarno podporo medijem prelila proporcionalno, glede na čas, ki ga bodo obiskovalci njihovih spletnih mest namenili branju zgodb in prispevkov.

Danes je nov dan je v sporočilu za javnost zapisal, da so platformo zasnovali tudi zato, ker uveljavljeni poslovni modeli medijske ustvarjalce silijo k oglaševanju ali prodaji podatkov svojih obiskovalcev. Zaradi tega pogosto nagrajujejo senzacionalistično pisanje in tudi širjenje lažnih novic na račun kakovostnih vsebin.


Oštro lahko podprete tudi prek paypala ali pa se pridružite našemu članskemu programu Bodi naš veter.