Oštro v podkastu IJ4EU: Biti moraš potrpežljiv in malo nor

Oštro

Oštrovi urednici Anuška Delić in Mašenjka Bačić sta v podkastu IJ4EU, programa za financiranje preiskovalnega novinarstva v Evropi, predstavili delo pri slovensko-hrvaških preiskavah v okviru Pandorinih dokumentov in izzive, s katerimi se spopadajo novinarji v neprofitnem medijskem sektorju.

Ilustracija: IJ4EU

Anuška Delić, odgovorna urednica Oštra v Sloveniji in na Hrvaškem, in Mašenjka Bačić, namestnica odgovorne urednice Oštra Hrvaška, sta bili gostji podkasta IJ4EU (Investigative Journalism for Europe). Gre za sklad, ki podpira čezmejno preiskovalno novinarstvo, na enem od razpisov pa je podprl tudi več bilateralnih preiskovalnih novinarskih zgodb Oštrov v Ljubljani in Zagrebu. 

V podkastu, ki ga vodi koordinator programov pri IJ4EU Timothy Large, sta razpravljali  o izzivih novinarskega preiskovanja kriminala belih ovratnikov v Sloveniji in na Hrvaškem – dveh državah na robu EU, kjer se prostor za neodvisne medije počasi, a vztrajno krči. 

»Prostora za kakovostno novinarstvo je v regiji vse manj, soočamo se s padcem profesionalizma,« je na kratko strnila Anuška Delić. Prav iz te frustracije, ki jo je pred leti občutila sama, je nastal center za preiskovalno novinarstvo v jadranski regiji Oštro; najprej v Sloveniji, od lanskega septembra pa deluje tudi na Hrvaškem. Tam majhno ekipo vodi njena namestnica Mašenjka Bačić. 

»Da to počneš, moraš biti potrpežljiv, trmast in ne odnehat,« je dejala Bačićeva. »In tudi malo nor,« je pristavila Delićeva.

Hrvaški center Oštro je prve zgodbe objavil sočasno z objavo Pandorinih dokumentov, mednarodne preiskave več kot 600 novinarjev v 117 državah, tudi v Sloveniji in na Hrvaškem, ki so analizirali milijone zaupnih dokumentov.

Bačićeva je ob tem poudarila, da je bil to po več letih prvi mednarodni preiskovalni projekt, v katerem so sodelovali hrvaški novinarji. »Vredno je delati takšne projekte, čeprav je delo naporno, a na koncu vidiš učinek. Ne pride sicer takoj, a pride.«

 
 

Sklad IJ4EU je podprl serijo preiskovalnih zgodb, ki so zadevale kriminal belih ovratnikov v Sloveniji in na Hrvaškem. Delićeva je poudarila, da je bilo v preiskavi zanimivo opazovati oblike skritega poslovnega sodelovanja, ki se razvijajo med državama. »Obe sta članici EU, zaradi česar je sodelovanje med njima toliko lažje, saj velja svoboda trga. In zaradi tega je tudi toliko lažje oblikovati strukturo raznoraznih skrivnostnih poslov.« 

Novinarji Oštra so med drugim »sledili partnerjem neuradnega svetovalca predsednika vlade Roka Snežiča, kako so po tem prostoru premikali premoženje, ki je izviralo iz sumljivih poslov bioplinskih elektrarn v Sloveniji in jih na koncu tako rekoč izčrpali«.

Več o tem v podkastu IJ4EU. Podkast je v angleškem jeziku.