Sodišče v primeru pritožbe poslanca Horvátha pritrdilo KPK

Komisija za preprečevanje korupcije je leta 2019 v prekrškovnem postopku zoper poslanca Ferenca Horvátha pravilno izdala prekrškovno odločbo zaradi nezdružljivosti funkcij poslanca in zastopnika pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti, sta potrdili okrajno in višje sodišče.

Oštro

Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ferenc Horváth je poslanec madžarske skupnosti, pa tudi zastopnik pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti (PMSNS). Toda zakon o integriteti in preprečevanju korupcije določa, da poslanci ne smejo opravljati poklicne ali druge dejavnosti. 

KPK je postopek ugotavljanja nezdružljivosti funkcij začela leta 2019, in sicer potem ko je o tem primeru pri komisiji poizvedoval Oštro za zgodbo, ki smo jo objavili decembra 2018. Kot smo poročali maja 2019, je komisija Horvátha naposled pozvala, naj se odloči med obema funkcijama, in mu naložila 1000 evrov globe.

Horváth se je lani zoper odločbo o prekršku pritožil, ker je prepričan, da za poslanca pri vprašanju nezdružljivosti funkcij veljajo določbe zakona o poslancih. 

Okrajno sodišče je že novembra 2021 pritrdilo odločbi KPK o prekršku. Poslanec se je na odločitev pritožil, višje sodišče pa je januarja letos njegovo pritožbo zavrnilo. Navedlo je, da osebe javnega prava sodijo v javni sektor, za katerega velja zakon o integriteti in preprečevanju korupcije. Ta se uporablja za ugotavljanje nezdružljivosti funkcij, kadar drug zakon tega ne ureja drugače.

Na vprašanje Oštra, kako komentira odločitvi sodišč, je Horváth dejal, da ne razume, kako so poslanci lahko člani občinskih svetov, ne smejo pa biti tudi člani občinskih samoupravnih narodnih skupnosti.

Guest UserFerenc Horváth, KPK