Gruzija nad goljufive klicne centre

Oštro

Spletna goljufija, v kateri so bili prevarani tudi Slovenci, v Gruziji dobiva nove razsežnosti.

Predsednik gruzijske vlade Irakli Garibašvili. Foto: Dursun Aydemar/pool/STA

Goljufija, v kateri so zaposleni v klicnih centrih v Ukrajini vrsto let prepričevali ljudi z vsega sveta, tudi Slovence, naj vložijo denar v spletne naložbene sheme in kriptovalute, ter jih naposled opeharili, je v Gruziji dobila nove razsežnosti. Tamkajšnji premier Irakli Garibašvili je po poročanju portala Resonance Daily odredil preiskavo sumljivega delovanja nekaterih klicnih centrov. 

V preiskavi so se znašli klicni centri, ki so v lasti podjetja Morgan Limited, podružnice ukrajinskega podjetja Milton Group. Kot je 14. februarja poročal portal Resonance Daily, gre za centre, katerih poslovanje so pred dvema letoma v mednarodni preiskavi Tovarna goljufij razkrili novinarji medijev iz 22 držav, tudi Oštra v Sloveniji in na Hrvaškem. 

Ti so odkrili, da za podjetjem Milton Group stoji skupina gruzijskih in izraelskih državljanov. O formalnih lastnikih ni bilo znanega veliko, neformalno pa naj bi podjetje vodil Izraelec David Todua, ki je med drugim poslovno sodeloval z nekdanjimi in sedanjimi visokimi funkcionarji v Gruziji in Albaniji. 

Kot poroča Resonance Daily, je Todua tudi poslovni partner Davita Kezerašvilija, enega glavnih sponzorjev politične stranke Združeno narodno gibanje. Po ugotovitvah gruzijskih novinarjev je zelo verjetno, da je bila ta goljufiva shema neposredno povezana z vodstvom stranke.

Dva gruzijska televizijska medija sta odtlej že poročala, da naj bi bil s shemo povezan vodja tamkajšnje državne varnostne službe Grigol Liluašvili. Njegov odvetnik je pozneje vložil tožbo proti tema dvema medijema, saj so po njegovem informacije, ki Liluašvilija povezujejo s prevarami, laži in obrekovanj. 

Gruzijsko državno tožilstvo je sicer 3. februarja sporočilo, da so na podlagi odločitve sodišča aretirali šest članov mednarodne kriminalne združbe, ki so povezani s klicnimi centri. 

Med preiskavo, pri kateri so gruzijske oblasti sodelovale z nemškimi, so ugotovili, da so zaposleni v klicnih centrih klicali nemške državljane in državljane drugih evropskih držav s ponarejenih telefonskih številk, se predstavljali z lažnimi imeni ter ponujali investicije v delnice, valute, kriptovalute in druge spletne naložbene sheme. Denar, ki so ga žrtve zlorab nakazale prevarantom, se je stekal v tujino, od tam pa so ga goljufi ponovno nakazali na bančne račune v Gruziji in ga legalizirali.