Krik v Srbiji obsojen zaradi vesti s sojenja

uredništvo Oštra

Srbski nepridobitni preiskovalni medij Krik je bil obsojen zaradi navajanja dokazov, prebranih na sodišču, v vesti z nadaljevanja sojenja kriminalni združbi.

Predmet sojenja je bila novinarska vest, v kateri je Krik poročal, da je srbski notranji minister Bratislav Gašić (na fotografiji) na plačilni listi znanega kruševskega kriminalca Zorana Jotića - Jotke. Foto: Tanjug/STA

Novinarji srbskega preiskovalnega portala Krik so bili obsojeni na podlagi tožbe Bratislava Gašića, srbskega notranjega ministra in nekdanjega direktorja varnostno-obveščevalne agencije (BIA).

Predmet sojenja je bila novinarska vest, v kateri je Krik poročal o podrobnostih s sojenja znanemu kruševskemu kriminalcu Zoranu Jotiću - Jotki ​​in njegovim sodelavcem, ki so bili obtoženi umora.

V sodni dvorani so predvajali pogovore, v katerih je eden izmed obtoženih dejal, da njihovemu šefu Jotiću ni treba skrbeti za varnost, saj je Gašić pri njem »v loncu«. V kriminalnem žargonu izraz »v loncu« pomeni, da ena oseba prejema denar od druge.

Gašić je maja lani tožil Krik in od njega zahteval plačilo pol milijona dinarjev (okoli 4260 evrov), češ da je z objavo članka prizadel njegovo čast in dobro ime.

Sodnica Nataša Petričević Milisavljević je razsodila, da je Krik prizadel Gašićevo čast in dobro ime, ter odločila, da mu morata urednik Stevan Dojčinović in novinarka Milica Vojinović plačati 100.000 dinarjev (850 evrov). Kot je poročal Krik, je bila sodba zoper Krik izrečena neobičajno hitro za domača sojenja – po le dveh obravnavah

Dojčinović je v odzivu za javnost poudaril, da je sodba nevaren precedens: »Odpira vprašanje, ali smejo novinarji v Srbiji še naprej poročati iz sodnih dvoran. Mi smo točno poročali o dogajanju v sodni dvorani, in to v tem sodnem postopku ni bilo nikoli zavrnjeno.«

Dodal je, da so novinarji Krika spoštovali vse profesionalne standarde. Pred objavo novice so poskušali dobiti Gašićev odziv, da bi imel dovolj časa za odgovor, pa so novico objavili z enodnevno zamudo. Novinarka Krika je tudi po objavi še naprej poskušala pridobiti Gašićev odziv, in ko se je končno oglasil, je dejal, da z njo ne želi govoriti.

Koalicija za svobodo medijev, ki združuje več medijskih in novinarskih organizacij v Srbiji, je ob tem opozorila na vse več tožb zoper srbske medije zaradi poročanja o dogajanju na sodiščih ali navajanja dokazov s sojenj.

»Poročanje medijev iz sodnih dvoran je že zdaj oteženo, takšne sodbe pa ga bodo tako rekoč onemogočile in s tem posegle v bistveno vlogo medijev pri posredovanju informacij javnega značaja v demokratični družbi,« je v sporočilu za javnost opozorila koalicija.

Krik je nepridobitna in neodvisna medijska organizacija, ki je bila ustanovljena zaradi krepitve in razvoja preiskovalnega novinarstva v Srbiji. Tako kot Oštro je tudi Krik član OCCRP, mreže neprofitnih novinarskih centrov za preiskovanje kriminala in korupcije.

Gašićeva tožba je ena izmed enajstih, ki so lani in letos prispele na Krikov naslov. V uredništvu Krika ter domača in tuja medijska združenja so prepričani, da gre za strateške tožbe, s katerimi hočejo politiki in podjetniki utišati in finančno izčrpati novinarje, aktiviste, žvižgače in civilno družbo (SLAPP).