Evropski organi nad spletne prevarante

OCCRP, uredništvo Oštra

Evropski organi pregona so ta mesec začeli koordinirano akcijo proti več sto osumljencem, obtoženih vodenja spletnih naložbenih goljufij. Pred dvema letoma so jih razkrili OCCRP in partnerji, tudi Oštro.

Ukrajinska kibernetska policija je na spletu objavila fotografije enega izmed klicnih centrov, ki jih je zaprla. Foto: CyberpoliceUA/Twitter, License

Policija in tožilci iz Albanije, Bolgarije, Finske, Gruzije, Nemčije, Latvije, Severne Makedonije, Španije, Švedske in Ukrajine so združili moči pri precedenčni čezmejni preiskavi, ki se je končala z aretacijo petih osumljencev ter zaplembo gotovine v vrednosti več sto tisoč evrov, pa tudi kriptodenarnic, nepremičnin in bančnih računov, je sporočil Eurojust, urad za evropsko pravosodno sodelovanje, ki je koordiniral in vodil akcijo. 

V 15 klicnih centrih v Albaniji, Bolgariji, Gruziji, Severni Makedoniji in Ukrajini so policisti 8. in 9. novembra izvedli racije. Med njimi je bil tudi ukrajinski klicni center, kjer je delovala pisarna podjetja Milton Group. 

Prav to podjetje so novinarji v mednarodni novinarski preiskavi Tovarna goljufij razkrili leta 2020. Novinarji so ugotovili, kako je mreža kriminalcev v Ukrajini, Albaniji in Gruziji goljufala predvsem starejše in ranljive ljudi po vsem svetu. Prepričali so jih, da so vložili denar v lažne spletne naložbene sheme in kriptovalute. Nekateri so s tem izgubili vse življenjske prihranke in ostali brez sredstev za preživljanje. 

Kot je takrat ugotovil Oštro, je bilo prevaranih najmanj 25 Slovencev, od katerih je goljufijo novinarjem Oštra potrdila šesterica, oškodovana za slabih 146.000 evrov.

Eurojust sicer nedavnih aretacij ni povezal s Tovarno goljufij, vendar je ukrajinski vir s policije za OCCRP povedal, da je bila tudi v prostorih podjetja Milton Group, ki je bilo v središču preiskave, izvedena racija. Ta družba je po razkritju v medijih spremenila ime v Brain Pro LLC, kaže ukrajinski register podjetij.

Tudi katalonska policija je za OCCRP potrdila, da je bila operacija usmerjena proti podjetju, ki je bilo prej znano kot Milton Group. Manuel Fernández, specializiran za kibernetsko kriminaliteto, je dejal, da je bil kot izkušen preiskovalec šokiran nad obsegom goljufije. Skupina je namreč ustanavljala toliko lažnih investicijskih podjetij – v nekem obdobju celo po deset na teden – da jih je komaj lahko dovolj hitro poimenovala.

»V nekem trenutku niti niso mogli ustvarjati novih imen za spletna mesta in so se morali zanesti na samodejne generatorje imen,« je dejal Fernández. Dodal je, da je bila skupina tako uspešna pri lovu na žrtve, ker je zelo dobro počela dve stvari: odličen socialni inženiring je kombinirala z računalniškim inženiringom na najvišji ravni.