Oštro podpira boj za javnost podatkov o poslanskih stroških

uredništvo Oštra

V sodnem primeru Regards Citoyens proti Franciji so organizacije s področja dostopa do informacij javnega značaja in medijev sodišču predložile argumente, ki dokazujejo, da so podatki o stroških poslancev informacije javnega značaja in jih je treba razkriti.

Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu Foto: Hina/STA


Španska nevladna organizacija Access Info Europe, ki se zavzema za varovanje in širjenje pravice do dostopa do informacij, je skupaj z 11 organizacijami s področja dostopa do informacij javnega značaja in medijev na evropsko sodišče za človekove pravice predložila dokumentacijo, s katero dokazuje, da podatki o stroških poslancev sodijo pod zakon o dostopu do informacij javnega značaja in jih je treba razkriti.

Organizacije so se združile v zadevi Regards Citoyens proti Franciji iz leta 2017, ko je ta od francoskega parlamenta zahtevala informacije o porabi poslancev, denimo izpiske namenskih bančnih računov za te izdatke in letne izjave, da so bili izdatki porabljeni izključno za stroške, povezane s poslanskim mandatom.

Organizacije so na sodišče naslovile tako imenovani dopis »amicus curiae« (prijatelj sodišča). Gre za sodni institut, v katerem posameznik ali organizacija, ki ni stranka v sodnem postopku, lahko s svojim strokovnim znanjem pomaga sodišču. 

Access Info Europe in Article 19 sta skupaj z drugimi organizacijami, ki se ukvarjajo z informacijami javnega značaja in svobodo izražanja, med katerimi je tudi slovenski Oštro, zbrali podatke o mednarodnih standardih in pravni praksi glede pravice do dostopa do stroškov poslancev.

V Franciji se dokumenti, ki jih hrani zakonodajna oblast, ne štejejo za upravne dokumente, zato je bila zahteva organizacije na vseh ravneh dostopa do informacij javnega značaja zavrnjena. Regards Citoyens se je nato obrnila na evropsko sodišče za človekove pravice z argumentom, da gre za kršitev 10. člena evropske konvencije o človekovih pravicah, ki zadeva pravico do svobode izražanja.