Policista, ki je grozil novinarjem, suspendirali

uredništvo Oštra

Novinarji bosanskega centra za preiskovalno novinarstvo so razkrili, da je tamkajšnji visoki policijski uslužbenec del svojega premoženja domnevno pridobil nezakonito. Ker so preiskovali njegove nepremičninske posle, jim je grozil z nasiljem.

Po razkritju groženj novinarjem CIN so se odzvale številne bosanske in mednarodne institucije ter ostro obsodile napade. Foto: CIN

Po objavi preiskovalnih zgodb na bosanskem portalu centra za preiskovalno novinarstvo CIN, grožnjah in žalitvah novinarjev ter ob pritisku javnosti je zvezna policijska uprava (FUP) v začetku novembra suspendirala Zorana Čegarja, vodjo sektorja uniformirane policije Bosne in Hercegovine.

Novinarka CIN Mirjana Popović je za Oštro povedala, da bo verjetno suspendiran do konca postopka, ki ga zoper njega vodi FUP, ni pa jasno, kdaj bo ta končan.

Čegarja so disciplinsko kaznovali deset dni po objavi novinarske preiskave centra CIN, ki je razkril, da je v BiH domnevno nezakonito pridobival nepremičnine, pri čemer naj bi uporabil ponarejene listine. Med razlogi za suspenz je tudi to, da je policijski upravi zamolčal kazenski postopek na Hrvaškem, kjer je obtožen oškodovanja podjetja za najem čolnov in vozil na Mljetu. Sojenje v Dubrovniku se je začelo konec oktobra.

Tistega dne je Čegar po obravnavi na sodišču verbalno napadel novinarje CIN, ki so spremljali sojenje. Preklinjal je, jih žalil, s povišanim glasom utemeljeval, da nimajo pravice pisati o njem, da je vojni heroj in da jim bo iztrgal jezik.

Novinarji so grožnje prijavili policiji. Podobno burno se je namreč odzval že tri tedne prej, ko so mu pred objavo članka postavili novinarska vprašanja. Tudi takrat so ga prijavili.

Proti njemu je bilo v preteklih letih uvedenih že več disciplinskih ukrepov zaradi nasilnega vedenja do policijskih kolegov in državljanov. Ker ni bilo dovolj dokazov, so na oddelku za notranji nadzor vse prijave zavrnili. Zoper njega poteka le še preiskava o domnevnem klofutanju delavca sarajevskega parkirišča.

Po razkritju groženj proti novinarjem CIN so se odzvale številne bosanske in mednarodne organizacije in napad ostro obsodile. Z odprtim pismom je novinarje podprlo 21 predstavnikov evropskega parlamenta in pozvalo evropsko komisijo, naj novinarje zaščiti. Napad so vnesli tudi v podatkovno bazo Mapping Media Freedom, ki jo upravlja evropski center za svobodo tiska in medijev.

Notranje ministrstvo v BiH se je zavzelo tudi za razrešitev Čegarja s položaja predsednika policijskega odbora bosanske vlade. V utemeljitvi so med drugim zapisali, da ministrstvo potrebuje »pogumne in poštene policiste, ne pa strahopetcev, ki grozijo ženskam in jih napadajo«.