»Naša družba potrebuje žvižgače, saj so glasniki skritega«

Uredništvo Oštro.si

Odgovorna urednica Oštra.si Anuška Delić je za oddajo Ime meseca na Valu 202 spregovorila o zaščiti žvižgačev.

Ivan Gale. Fotografija: posnetek iz oddaje Tarča na TV Slovenija.

Ivan Gale. Fotografija: posnetek iz oddaje Tarča na TV Slovenija.

Uslužbenca zavoda za blagovne rezerve Ivana Galeta, ki je v Tarči na TV Slovenija razkril domnevne nepravilnosti pri izboru dobaviteljev zaščitne opreme v času epidemije koronavirusa in opisal pritiske na uslužbence, so na Valu 202 izbrali za ime meseca aprila.

»Prepričanje, da so žvižgači nesebične osebnosti, ki pri tem, ko obelodanijo informacije v javnem interesu, zanemarijo sebe, seveda ne drži,« je v prispevku o državljanskem pogumu žvižgačev na Valu 202 povedala odgovorna urednica Oštra.si Anuška Delić. Vsak vir ima svoje interese, naloga novinarja pa je, da se z njimi seznani in jih presodi, je dodala.

»Naša družba potrebuje žvižgače, saj so glasniki tistega, kar želi ostati skrito, a bi moralo biti javno,« je dejala. Zato so po njenih besedah izredno pomembni za družbo, vprašanje pa je, ali jih želimo kot demokratična družba zaščititi.

Oštro, center za preiskovalno novinarstvo v jadranski regiji, upravlja portal za varno in anonimno posredovanje informacij v javnem interesu Žvižgač.si. Prek njega lahko centru vsakdo varno in anonimno posreduje informacije, o katerih je prepričan, da so v javnem interesu.

Novinarji Oštra najprej presodijo, ali je preiskovanje prejetih informacij v javnem interesu, nato pa neodvisno preverijo njihovo verodostojnost in raziščejo temo.

Odprtokodni sistem SecureDrop, na podlagi katerega deluje portal, upravlja ameriška nevladna organizacija Freedom of the Press Foundation, kjer v upravnem odboru sedi tudi ta čas eden najvplivnejših žvižgačev na svetu, Edward Snowden. Uporabljajo ga tudi novinarska organizacija OCCRP, ki razkriva organizirani kriminal in korupcijo, in številni tuji mediji, kot sta The New York Times in The Guardian.

Navodila o tem, kako lahko Oštru varno in anonimno posredujete informacije o nepravilnostih, denimo pri javnem naročanju zaščitne opreme za zajezitev epidemije, so objavljena na portalu Žvižgač.si, kjer boste našli tudi pojasnila o drugih načinih varnega posredovanja informacij v javnem interesu novinarjem Oštra.


 
zvizgac_banner.png