Prvo leto Razkrinkavanja.si

Uredništvo Oštro.si

Ekipa novinarjev je v letu dni preverila 176 vsebin. Med temi je bilo največ neutemeljenih, sledijo objave, za katere smo ugotovili, da ne držijo.

Razkrinkavanje.si, spletna stran.

Razkrinkavanje.si, spletna stran.

Preverjena informacija je dobra informacija, smo pri Oštru dejali pred enim letom in zagnali novinarski projekt za preverjanje slovenskih medijskih vsebin Razkrinkavanje.si.

Od takrat do danes smo preverili 176 vsebin. Med njimi je bilo največ neutemeljenih, sledijo objave, za katere smo ugotovili, da ne držijo, tem pa tiste, za katere se je ob preverjanju izkazalo, da držijo. Tik za petami so jim lažne objave. To so tiste vsebine, pri katerih je mogoče ugotoviti, da so bile ustvarjene za namerno zavajanje in napačno obveščanje javnosti. Nekateri mediji so jih, potem ko smo ocenili, da so lažne, umaknili.

 
 

Povečali smo tudi ekipo. Pred letom dni smo bili v uredništvu Razkrinkavanja.si novinarki Katarina Bulatović in Maja Čakarić, urednica Klara Škrinjar ter odgovorna urednica Anuška Delić. Od tedaj so se nam pridružili še novinarji Matej Simič, Meta Gantar in Matej Zwitter. 

Uvedli smo rubriko Parlamentarka, ki se osredotoča na izjave poslancev in drugih nosilcev politične moči. Prizadevanja za izkoreninjenje lažnih informacij in zavajajočih ali neutemeljenih navedb je namreč treba usmeriti tudi v predstavnike oblasti, saj imajo od teh največ koristi. Nenazadnje pa nosijo tudi večjo odgovornost za javno izrečene trditve in obljube.  

Postali smo tudi del regionalne mreže za preverjanje verodostojnosti informacij See Check.

Hvala vam, dragi bralci, da nas spremljate – indeks števila enkratnih obiskovalcev za obdobje 2019 in 2020 (januar–maj) je 130, kar je še posebej razveseljivo.

 

Če vam je naše delo všeč, nas lahko podprete. Brez vas ni nas!

 

 
zvizgac_banner.png