OCCRP je za novo odgovorno urednico imenoval Mirando Patrucić

uredništvo Oštra

V novi vlogi bo skrbela za produkcijo novinarskih preiskav in vsebin OCCRP ter vodila uredništvo z več kot 50 uredniki na šestih celinah.

 

Miranda Patrucić (desno). Foto: Gabriel Diamond

 

Mednarodna mreža za preiskovanje organiziranega kriminala in korupcije (OCCRP) je v sredo imenovala novo odgovorno urednico. To je postala večkrat nagrajena preiskovalna novinarka Miranda Patrucić.

V novi vlogi bo tako skrbela za produkcijo preiskav in vsebin OCCRP ter vodila uredništvo z več kot 50 uredniki na šestih celinah.

Miranda Patrucić je bila sicer med prvimi novinarji, ki so se pridružili OCCRP, leta 2006 v Sarajevu. Sprva je preverjala dejstva, nato pa je postala poročevalka, preiskovalna novinarka in urednica ter predavateljica.

V tem času je fokus svojega dela razširila z Balkana na srednjo Azijo. Tam je leta 2018 zagnala inovativen program štipendiranja za lokalne novinarje in objavljanje preiskav iz avtoritarnih držav, kot so Tadžikistan, Uzbekistan in Turkmenistan, pa tudi Kirgizistan in Kazahstan.

Je članica Mednarodnega konzorcija preiskovalnih novinarjev in prejemnica cele vrste nagrad, med drugim nagrade za novinarko leta One World Medie, novinarske nagrade mednarodnega centra za novinarje (ICFJ) in evropske novinarske nagrade.

»Navdušena sem, da bom lahko opravljala to pomembno vlogo in tesneje sodelovala z nadarjenimi novinarji in uredniki v globalni mreži OCCRP – skupnosti, ki sem jo spremljala, kako raste v močno silo za javno dobro,« je dejala Miranda Patrucić.

Organizacija OCCRP, katere član je tudi Oštro, je bila ustanovljena leta 2006 z namenom, da s preiskovalnim novinarstvom prispeva v boju proti korupciji in organiziranemu kriminalu. Dosedanji glavni urednik in soustanovitelj OCCRP Drew Sullivan bo ostal v mreži kot založnik in bo nadzoroval razvoj in širitev organizacije.