Oštro dobil podporo za preiskovanje financiranja dezinformacij

uredništvo Oštra

Oštro je na razpisu Evropskega sklada za medije in informacije uspešno kandidiral s projektom, namenjenim razkrivanju slovenskega dezinformacijskega ekosistema.

 

FOTO: Unsplash

 

Oštrov projekt Razkrivanje slovenskega dezinformacijskega ekosistema je eden od sedmih, ki jim je Evropski sklad za medije in informacije (EMIF) v tretjem krogu razpisa o spodbujanju dejavnosti preverjanja dejstev v Evropi skupno namenil okoli 394 tisoč evrov. Med prejemniki financiranja so poleg slovenskega še projekti iz Bolgarije, Češke, Latvije, Litve, Nemčije, Poljske, Romunije, Španije in Ukrajine. 

Vsi se bodo na različne načine osredotočali na razkrivanje dezinformacij o Evropski uniji in razvoj novih načinov za predstavljanje svojih ugotovitev, kot so podkasti, grafike in videoposnetki na družbenih omrežjih.

Oštro bo sistematično preiskoval financiranje dezinformacij prek oglaševalskih prihodkov v Sloveniji. Preiskal bo, koliko denarja se od oglaševalcev, predvsem državnih, steka v dezinformacijske kampanje, pri čemer bo za analizo oglasov uporabil specializirana spletna orodja.

Poleg tega bo Oštrova ekipa tudi izobraževala mlade novinarje.

EMIF si prizadeva za javni interes in podpira prizadevanja tistih, ki se ukvarjajo z razkrivanjem dezinformacij, preverjanjem dejstev in krepitvijo medijske pismenosti. Sklad sta ustanovila Evropski univerzitetni inštitut in Fundacija Calouste Gulbenkian.